recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Children of the Living Dead (2001)

Tor A Ramsey (regi), Karen L Wolf (produktion, manus), John A Russo (produktion), Tom Savini (stuntkoordinator), m fl

  • filmen marknadsförs som en uppföljare till Night of the Living Dead (1968)
  • makeup-effektsgurun Tom Savini har två mindre roller i filmen, liksom manusförfattaren Karen L Wolf har en liten biroll
I ett andra utbrott av levande döda som svepte över en avsides landsbygd i USA på 1980-talet, blev en grupp barn kidnappade av en avrättad seriemördare. Den senare återuppväcktes ursprungligen redan på 1960-talet i det ursprungliga utbrottet av levande döda som drabbade bygden. Barnen befriades dock i samband med att situationen åter kom under kontroll. Fjorton år senare har vuxengenerationen gjort sitt bästa för att glömma bort ortens mörka förflutna och barnen växer upp ovetande om vad som egentligen hände. Man begår misstaget att reta upp mördaren, som fortfarande håller till på platsen där ungdomarna hölls fångna som barn.

Detta är en slags inofficiell fortsättning på survival horror-klassikern Night of the Living Dead (1968). Den spinner dock snarare vidare på den så kallade 30th Anniversary Edition-utgåvan från 1999, som alltså innehåller helt nya scener vilka i princip endast syftar till att introducera seriemördaren Abbot Hayes som ett slags nytt filmmonster i den så kallade slasherfilms-genren. Medan händelserna i originalet alltså utgör ursprunget till själva zombieepidemin som sådan, så står Abbot Hayes personligen bakom både det andra och det tredje utbrottet, vilka alltså beskrivs i denna film.

Vad gäller de levande döda så känns konceptet mycket riktigt igen från Night of the Living Dead (1968). De levande döda beter sig samt fungerar på ett snarlikt sett – de är till och med känsliga för ljus (precis som i originalet). Abbot Hayes däremot är mest fånig och varken ser ut eller beter sig som en levande död. Denne är snarare ett traditionellt filmmonster och behandlas inte heller vidare här.

Detta är hur som helst en riktig B-film och såväl skådespeleriet som manuset haltar betänkligt. Handlingen är ogenomtänkt i största allmänhet, liksom rollfigurernas agerande emellanåt är allt annat än logisk. Även om filmen verkligen inte är bra i något hänseende så är den inte heller fullt så dålig som dess rykte gör gällande. Filmen inleds dock som en ganska lovande, om än tämligen fånig, survival horror-berättelse. Därefter tar Abbot Hayes över scenen och först mot slutet börjar den likna en riktig zombiefilm igen. Resten av filmen är en ganska standardmässig och oengagerande skräckfilm med det löjeväckande seriemördarmonstret i centrum.

En ganska halvhjärtad zombiefilm som endast torde intressera riktiga zombiefilms-fantaster.

Inga kommentarer: