recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

The Dead Next Door (1988)

JR Bookwalter (regi, manus, produktion, makeup-effekter), m fl
  • filmen lär vara finansierad av filmmakaren Sam Raimi, som använde intäkterna från kultklassikern The Evil Dead (1981)
  • det ryktas om en eventuell uppföljare (arbetsnamn: Dead Future)
Ett misslyckat medicinskt experiment resulterar i ett köttätande virus som i sin tur leder till en epidemi av levande döda. Fem år senare har samhället så gott som kollapsat och en särskild paramilitär insatsstyrka är det enda som står i vägen för anstormningen av levande döda. Ett möjligt antiserum kan dock finnas inom räckhåll varför regeringen skickar en grupp bestående av soldater och forskare till staden Akron, där epidemin ursprungligen utbröt. Väl på plats stöter man på en undergångssekt som motsätter sig initiativet.

Detta är en ganska illa genomtänkt amerikansk lågbudgetfilm som har filmats av glada amatörer med en 8 mm-kamera. Den snålt tilltagna budgeten lär också ha spenderats på material till de mängder av makeup- och splattereffekter som är filmens huvudattraktion, medan medarbetare (från skådespelare till tekniker) knappast har arbetat under någon form av yrkesmässiga förhållanden. Det rör sig också om en slags hyllning till zombiefilmen och till skräckfilms-genren i största allmänhet. Det finns alltså gott om referenser till andra filmer liksom till olika förgrundsgestalter inom genren.

De levande döda väcks hur som helst till liv av ett köttätande virus, som istället för att konsumera sitt offer får denne att fungera som värdorganism. Det uppväckta likets syfte är därmed att förse viruset med kött att konsumera - annars äts den levande döde upp av viruset inifrån. Eftersom viruset finns i hela kroppen påverkas den levande döde inte av några skador och kan egentligen inte heller förgöras. Däremot är det möjligt att bekämpa dem med handeldvapen men det gör endast den levande döde funktionshindrad - tills viruset slutligen äter upp det hjälplösa liket.

Det rör sig alltså om ett riktigt survival horror-koncept, till skillnad från många andra så kallade zombiefilmer. Konceptet i sig känns både nytänkande och klassiskt på samma gång, men är tyvärr ganska inkonsekvent genomfört. Och även om det inledningsvis finns en del humor och gliringar till genren så är det faktiskt en allvarligt menad film. Handlingen är inte heller utan sina poänger men själva genomförandet brister alltså på så gott som samtliga punkter. Storslagenheten i visionen får dessutom resultatet att framstå som ännu mera bristfälligt. Detta gör det tyvärr svårt att riktiga ta till sig filmen, liksom den stämning man trots allt försöker bygga upp lätt saboteras.

En hyllad survival horror-film i zombiefilms-genren. Rekommenderas till riktiga zombiefilms-fantaster, och endast till zombiefilms-fantaster.

Inga kommentarer: