recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

The Return of the Living Dead (1985)

Dan O’Bannon (regi, manus), Tom Fox (produktion), m fl

  • det finns en hårt censurerad amerikansk teve-version av filmen (den här recensionen utgår dock ifrån bioversionen)
Resultatet av misslyckade militära experiment kommer i dagen i tättbebyggt område. Som en följd av detta vaknar de döda till liv på den lokala kyrkogården, där ett ungdomsgäng råkar fördriva sin tid. Olyckan hotar att förvandlas till katastrof av stora proportioner då det visar sig att man inte kan döda något som redan är dött. Militären tvingas slutligen verkställa sin beredskapsplan för att begränsa utbrottets omfattning.

Denna inflytelserika zombiefilm är i själva verket en skräckkomedi och en slags hyllning till klassikern Night of the Living Dead (1968) av George A Romero och till genren i övrigt. Även om filmen alltså är gjord med glimten i ögat och driver med själva zombiekonceptet, så utforskar den ändå många intressanta aspekter av survival horror-temat med utgångspunkt från sin speciella premiss. Dess främsta företräde i detta hänseende torde också vara polisens och även militärens reaktion till utbrottet av levande döda.

De levande döda skiljer sig medvetet från Romeros originalkoncept i The Dead-sviten. De levande liken är både snabba, förhållandevis intelligenta och väldigt aggressiva, och drivs av en hunger på levande hjärnor. De kan till och med prata, resonera, planera och hantera verktyg av olika slag, vilket gör dem otroligt farliga – speciellt i grupp. Dessutom är de omöjliga att nedgöra meddels våld, utan måste utplånas helt och hållet genom förslagsvis eld. De är dock inte starkare än en normal människa men har däremot en nedsatt motorik och ett försämrat balanssinne. Slutligen finns det en mängd olika slags levande döda i filmen, beroende på hur de kommit till liksom hur förruttnade liken är.

Eftersom det är en lättsam komedi med en del skräckinslag, som främst riktar sig till en ungdomspublik, så kan vissa inslag också upplevas som ganska töntiga. Så som det extremt tillgjorda undgomsgänget. Frågan är om någon över huvudtaget kunnat relatera till dessa när det begav sig, något som torde vara ännu svårare idag. Tjejen som helt omotiverat springer runt naken under minst halva filmen drar också ett löjets skimmer över hela produktionen. Däremot är det en kultklassiker för punkgenerationen och fungerar också hyfsat som svart komedi. Filmen är alltså mer underhållande än den är skrämmande eller tänkvärd. Betoningen ligger också på effektsökeri medan specialeffekterna är ganska ojämna och har inte alltid åldrats speciellt bra.

En ganska underhållande bagatell som blivit kultklassiker. Rekommenderas egentligen bara till zombiefilms-fantaster som både efterfrågar humor, nakenhet och gladvåld.
(Se kommentarer nedan för information om en alternativ version av filmen.)

1 kommentar:

Fläskätaren sa...

Workprint-versionen (inofficiell arbetskopia) utgör en preliminär klippning av filmen, utan vissa specialeffektscener och med många alternativa klippningar. Vissa scener är förlängda medan andra saknas helt, inklusive ett par helt bortklippt scener (inklusive en väldigt intressant alternativ slutscen). Allt ljud finns inte på plats ännu liksom soundtracket saknas helt. Bild- och ljudkvaliteten är dessvärre urusel.