recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

House of the Dead 2 (2005)

Michael Hurst (regi), Michael Roesch (manus), Mark A Altman (produktion), m fl

  • uppföljare till House of the Dead (2003), även om den tidigare regissören och producenten Uwe Boll inte är associerad med filmen
  • ytterligare en uppföljare, House of the Dead 3, lär vara planerad
  • manuset baseras på en berättelse av producenten Mark A Altman (som f ö gör en biroll i filmen)
Någonting går fruktansvärt fel när en forskare på ett amerikanskt universitet experimenterar med att återuppväcka de döda. En månad efter incidenten kallas militären in för att hantera situationen, vilket innebär att hela universitetsområdet utplånas tillsammans med de levande döda som tagit det i besittning. Innan dess skall dock ett par agenter ur en hemlig internationell organisation försöka utröna vad som gett upphov till detta senaste utbrott av levande döda, och om möjligt finna ett effektivt motmedel. Slitningar mellan forskarna å ena sidan och soldaterna å andra sidan hotar hela operationen, och tiden håller på att rinna ut...

Denna uppföljare till Uwe Bolls tevespels-adaption House of the Dead (2003) slår faktiskt sin föregångare både som zombiefilm och som survival horror-koncept. Till att börja med verkar handlingen faktiskt ha relevans till förlagan, vilket torde glädja tevespels-fansen. Trots att det alltså rör sig om en lågbudget-produktion för teve så är makeup-effekterna väldigt bra. Det är dock mera än vad man kan säga om övriga specialeffekter, och inte minst de digitala. Tillsammans med zombiernas genomtänkta beteende är deras utseende och koreografi istället filmens stora behållning.

Apropå de levande döda, vilka för övrigt benämns som "hypersapiens", så kan de i likhet med föregångaren deaktiveras utan att skjutas i huvudet, vilket alltså lär skiljda sig från originalkonceptet i tevespels-förlagan. (Elektricitet verkar förresten också fungera alldeles utmärkt.) Till skillnad från föregångaren så rör det sig däremot om en smitta som överförs till offret via bett (även myggbett, verkar det som). Det visar sig också att zombierna luktar sig till sina offer (offren luktar närmare bestämt inte som en hypersapien).

Filmen är alltså inte mycket till uppföljare och verkar inte heller vara fullt kompatibel med förlagan. Däremot är det en hyfsad zombiefilm även om handlingen dessvärre haltar betänkligt. Filmen i sig består av en lång rad minst sagt långsökta scener liksom befälsordningen bland soldaterna är mer än förvirrad. I övrigt förekommer omotiverad nakenhet och mängder av blod, medan rollfigurerna är genomgående platta och ibland lika osannolika som manuset. Det allra sämsta torde dock ändå vara AMS-agenternas löjliga spandex-uniformer. (Fast det kanske har relevans med förlagan?)

En genomsnittlig modern zombiefilm med både action- och skräckelement. Rekommenderas särskilt till fans av tevespels-förlagan.

Inga kommentarer: