recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

The Veil (2008)

Richard Chance (regi, manus, produktion, m m), John Chance (regi, manus, produktion, m m), Michael Himsworth (produktion, m m), m fl
  • filmens tre upphovsmän spelar själva huvudrollerna
När det extremt smittsamma så kallade Lazarus-viruset blir luftburet är det lilla brittiska kustsamhället så gott som dödsdömt. Snart har militären försatt hela kommunen i karantän medan specialstyrkor luftlandsätts för att försöka finna eventuella överlevande och ta dessa i säkerhet. Snart inser man dock att det knappast finns några överlevare, utan de döda offren har istället vaknat upp som levande döda och angriper soldaterna! Utan fungerande kommunikationsutrustning förskansar sig en snabbt minskande skara soldater i en byggnad. Det visar sig dock vara en dödsfälla och alternativen börjar ta slut i samma takt som de levande döda utanför bara blir allt fler.

Denna brittiska nollbudget-produktion utgör tillsammans med The Zombie Diaries (2006) ett par av de intressantare amatör-bidragen till zombiefilms-genren på senare år. Till skillnad från den stora förebilden Bad Taste (1987) rör det sig dock här inte om någon komedi eller splatter-historia. Man har istället försökt sig på någonting som närmast kan beskrivas som en blandning av flera filmer av George A Romero, närmare bestämt The Crazies (1973), Night of the Living Dead (1968) och Dawn of the Dead (1978), dock inte nödvändigtvis i den ordningen. Den två och en halv timme långa filmen är huvudsakligen inspelad i svartvitt, men detta gör mindre då en stor del av handlingen ändå utspelar sig om natten. (Den svartvita bilden skall uppenbarligen tolkas som soldaternas upplevelse av att vara fångar inne i sina gasmasker.) Tyvärr är filmen inte bara i längsta laget utan kan också bitvis vara aningen förvirrande. Detta beror inte enbart på att handlingen i hög grad återberättas genom tillbakablickar, vilket ibland gör det svårt att hänga med i händelseförloppet, utan också på att huvudrollerna igenom stort sett hela filmen har heltäckande gasmasker på sig, vilket alltså gör dialogen otydlig. Nämnda gasmasker gör också det närmast omöjligt att skilja på huvudrollerna i vad som inleds som ett klaustrofobiskt kammarspel, som endast sporadiskt blir avbrutet av zombie-slakt. De psykologiska aspekterna är också, tillsammans med de välgjorda och oväntat trovärdiga action-inslagen, filmens stora styrka.

De levande döda är närmast helt kompatibla med Romeros gamla hederliga likätare, vilket också innebär att de är fullkomligt stendumma. Trots detta känns konceptet ändå inte helt genomtänkt utan den fyra år långa inspelningstiden har satt sina spår, då filmmakarna inte bara har utvecklat sitt koncept utan också förfinat sina specialeffekter under resans gång. Man skulle ha tjänat på ett enhetligare utseende på sina levande döda, även om vissa också ser riktigt trovärdiga och även skräckinjagande ut. Även gore-effekterna är aningen ojämna men emellanåt också riktigt lyckade.

Produktionen kan som bäst beskrivas som omsorgsfull – det märks verkligen att man har lagt ned hela sin själ i filmen. Detta skulle också kunna förklara den långa speltiden, då man helt enkelt inte velat klippa bort eller klippa ned någonting, över huvudtaget. Filmen är inspelad på digital video vilket inte alltid fungerar tillfredsställande. (Den väldigt utdragna inledningen ser exempelvis ut som någons semesterbilder.) Ljudkvaliteten varierar också genom filmen liksom specialeffekter av skilda slag. Manuset bjuder på en del vändningar som dock inte är helt oväntade, men handlingen lyckas ändå hålla intresset vid liv och ett par scener är rent av riktigt effektiva! Regin fungerar överlag tillfredsställande, med undantag från vissa av zombie-scenerna där statisterna verkar ha fått i uppgift att imitera Frankensteins monster... Skådespeleriet i övrigt är jämnbra liksom filmskaparna själva är övertygande i sina (huvud-)roller.

En intressant om än lång amatör-produktion med mängder av action och levande döda. Rekommenderas till alla zombiefilms-fantaster.

Inga kommentarer: