recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Forest of Fear (1980)

Charles A McCann (regi, manus, produktion, m m), m fl

  • upphovsmannen Charles A McCann spelar själv huvudrollen
Skogsvaktaren Tom Cole lämnar sin post och åker istället på en fisketur med sin fru och sin bror för att, som han ser det, förena nytta med nöje. De är dock inte ensamma ute i vildmarken utan såväl hampa-odlare som enstöringar och campande barnfamiljer lurar i vegetationen. När ett par skrupelfria myndighetspersoner i Washington försöker förstöra marijuana-skörden meddels illegala kemikalier sätts ett olyckligt händelseförlopp i rörelse. När man inte lyckas få tag i den stackars nedsupne piloten som utförde illdådet åt dem, börjar man inse att situationen har urartat bortom all kontroll, liksom att goda råd nu är dyra.

Denna amerikanska lågbudget-produktion har flera likheter med action-äventyret Zombie Aftermath (1982) av amatörfilmaren Steve Barkett, medan handlingen snarare för tankarna till Redneck Zombies (1987) eller Curse of the Cannibal Confederates (1987). Filmen är alltså högst allvarligt menad är också väldigt våldsam, men innehåller däremot inte mycket till gore- eller makeup-effekter. (Filmen innehåller också en aning nakenhet och även sex.) Temat förefaller vara girighet och filmens styrka ligger i detaljerna och i en rad fyndiga små scener.

Vad gäller zombierna så handlar det alltså inte här om några regelrätta levande döda. Det kanske räcker med att berätta att filmen visats på teve under titeln Toxic Zombies, samt att filmens originaltitel är Bloodeaters. Det handlar alltså snarare om folk som blivit exponerade för miljögifter och som drabbas av mordisk blodstörst (bokstavligen). Till beteendet liknar de besmittade dock traditionella zombiefilms-zombier, och minst en scen är tydligt inspirerad av Night of the Living Dead (1968) av George A Romero.

Det rör sig som sagt om en ganska typisk amatörproduktion, och det som skiljer den från mängden torde vara kvaliteten på ljudet. Soundtracket är typiskt för zombiefilms-genren vid denna tidpunkt och fungerar också effektivt. Det som kanske framför allt skiljer den från mera sentida amatörprojekt är, förutom det analoga inspelningsmediet, att filmen är gjord av vuxna människor istället för filmskole-studenter och deras nära och kära. Filmens premiss är hur som helst väldigt långsökt och handlingen ganska rörig. Rollfigurerna är som bäst färgstarka och som sämst irriterande, men skådespelarna gör i alla fall inte bort sig helt och hållet.

En gammal amatörproduktion som faktiskt håller än idag. Endast för riktiga zombiefilms-fantaster, dock.

Inga kommentarer: