recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Corpses (2004)

Rolfe Kanefsky (regi, manus), m fl
En allt mer verklighetsfrånvänd begravningsentreprenör i en liten sömnig håla någonstans i USA fuskar som galen vetenskapsman vid sidan om. Han är nära ett genombrott då han lyckats framställa ett medel som återuppväcker de döda, men bara under en timmes tid. Dessutom har han inte lyckats återställa hjärnskadorna som hunnit uppstå. Nåja, han har dessvärre inte tid att fullfölja sin forskning då verkligheten pockar på hans uppmärksamhet. Hans ex-fru är nämligen ute efter att förgöra honom, men med en hoper vandrande lik slår man världen med häpnad, väl?

Denna amerikanska lågbudget-produktion är i själva verket en slags hyllning till (eller möjligen en parodi på) B-filmen i allmänhet och zombiefilms-genren i synnerhet, inte minst klassikern Re-Animator (1985). Även om det förekommer flera referenser till George A Romeros verk, så tillhör filmen i sig egentligen inte till genren. Soundtracket är hur som helst bombastiskt och det förekommer såväl gore som mer eller mindre motiverad nakenhet. Filmen är över huvudtaget inte menad att tas på någon slags allvar och det rör sig inte heller om någon renodlad komedi. Det intressantaste är dock troligen vissa av zombie-scenerna, som känns både fräscha och nytänkande.

De levande döda baseras inte huvudsakligen på Romeros traditionstyngda koncept, utan hämtar som sagt snarare inspirationen från Re-Animator-filmerna. De är alltså resultatet av pseudo-vetenskap och behöver regelbundna injektioner av ett självlysande "serum" för att inte dö, igen. Zombierna är faktiskt ovanligt intelligenta och förmår att – i varierande grad – såväl resonera som tala. Deras drivkraft är vidare behovet av ständigt nya injektioner, vilket gör dem till en slags narkomaner, liksom filmens anti-hjälte till en slags zombiemästare. Även om de levande döda gärna tuggar på sina offer så äter de inte av eller besmittar sina offren, varför handlingen heller aldrig utvecklar sig till någon survival horror-historia.

Produktionen får väl anses kompetent med hänsyn till begränsad budget och med tanke på att syftet varit göra en pastisch på just billiga B-filmer. Slutresultatet är oavsett ganska underhållande, om man bara lyckas ställa in sig till filmmakarens frekvens. Det är med andra ord en film som man antingen älskar eller hatar. Skådespeleriet balanserar hela tiden på randen till det vanvettiga, och speciellt huvudpersonen är genomgående överspelad. Det är över huvudtaget svårt att veta vad som är dåligt filmskapande och vad som är ett försök att efterlikna en viss genre eller stil.

En underhållande B-film med såväl zombier, gore och nakenhet. Absolut ingenting anmärkningsvärt, dock.

5 kommentarer:

Fredrik sa...

Ahaa, denna känns trevlig. Finfin recension som gör en sugen på inköp.

Fläskätaren sa...

Första gången jag försökte titta på filmen så kasserade jag den som skräp. När jag nu skulle recensera den så var det inte utan viss bävan. Men filmen är faktiskt inte så tokig när man väl kommer in i den. Filmen är dock inte för alla!

Fredrik sa...

Precis, om folk bara visste vad en zombiefilmsrecensent måste genomlida. Vi borde fan ha nån försäkring mot hjärnrötan som kan uppstå av alla sketfilmer som man tvingas se. Fast man är ju ett ganska villigt offer :)

Fläskätaren sa...

Jag brukar säga att 1 av 20 zombiefilmer faktiskt är bra. Men för min egen del så kan jag säkert uppskatta åtminstone 1 av 5. En film behöver ju inte vara "bra" för att vara... sevärd.

Fredrik sa...

Du är en vis man, fläskätaren