recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

One for the Fire (2008)

Robert Lucas (regi, produktion, m m), Chris Roe (regi, produktion), John A Russo (produktion), Russell Streiner (produktion), m fl

Denna amerikanska dokumentärfilm utgör extramaterial till den senaste utgåvan av skräckfilms-klassikern Night of the Living Dead (1968) och kan därmed betecknas som en lovsång till densamma. Då filmen i sig redan är tillgänglig i flera högkvalitativa utgåvor är det också dokumentären som är huvudattraktionen och det främsta försäljningsargumentet för just denna utgåva. Då dokumentären är en fullängsfilm i sig självt hinner man gräva ned sig ganska ordentligt i ämnet, på gott och ont. Så gott som samtliga medverkande till produktionen (inkl en statist) intervjuas och till och med ett par framlidna skådespelare lyckas göra sina röster hörda, bortom graven så att säga.

En sak som framkommer är förresten att nära på samtliga intervjuade medverkat såväl framför som bakom kameran under inspelningen, med undantag från ett par av de mera namnkunniga skådespelarna. Det visar sig också att manusförfattaren John A Russo, som heller aldrig medverkade framför kameran, faktiskt bidrog med en väsentlig del av stoffet bakom filmens koncept, varför upphovsrätten till filmen egentligen inte enbart borde tillfalla regissören George A Romero utan även – och i lika hög grad – dennes partners. Just Russo har måhända också ägnat mest kraft åt att försöka kapitalisera på sitt arbete genom olika utgåvor, versioner och uppföljare (och även fått ta emot en hel del kritik för sina tilltag). Här framstår såväl han som producenten Russell Streiner som något av rättshaverister som fortfarande slåss mot byråkratins väderkvarnar om rättigheterna till sin film. (Dessa herrar har f ö ytterligare en uppföljare på gång...)

Extramaterial för den som är intresserad av produktionen på riktigt.

Inga kommentarer: