recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Fast Zombies With Guns (2009)

Bennie Woodell (regi, manus, produktion, m m), m fl

  • regissören Bennie Woodell har en egen roll i filmen
Ibland kan det bekväma livet vara oväntat hårt. Allt Laura ville var att slippa göra någonting och ägna sig åt att vara vacker, medan hennes pojkvän Jake tog hand om allting och såg till att pengarna rullade in, på ett eller annat sätt. På något sätt lyckas dock även de enklaste av planer gå helt ur styr. Paret skulle plocka upp litet pengar i en liten håla i Mellanvästern på väg till sin solsemester när allting bara gick fel. Det började med att man hittade en döende man vid vägkanten, som varnade dem att fortsätta. Innan man visste ordet av blev man överfallna av beväpnade angripare vilka visade sig vara inte helt levande. Att få tag i pengarna skulle bara vara början på parets problem.

Denna amerikanska mikrobudget-produktion skiljer sig från mängden på flera viktiga punkter. För det första rör det sig alltså inte om någon zombie-komedi, den fåniga titeln till trots. Istället är detta en synnerligen stilsäker och hårdkokt actionfilm, vilket även förstärks av ett väldigt passande soundtrack. Trots filmmakarnas förhållandevis låga ålder utgörs rollbesättningen av en mycket blandad grupp skådespelare. Roll-listan domineras dessutom av vuxna varav få av de viktigare rollerna verkar vara besatta av rena amatörer. Förutom att filmen är stilistiskt enhetlig imponerar den även med den rena mängden action. Handlingen kan däremot vara i tunnaste laget men filmen fungerar trots allt tillfredsställande då det här är fråga om yta före innehåll.

Som titeln antyder rör det sig inte om några traditionella levande döda utan om den moderna springande sorten. Och precis som titeln utlovar använder dessa zombier sig gärna av eldhandvapen, vilket kan te sig aningen lustigt ibland. Det framgår däremot inte huruvida de har några särskilda svagheter eller inte, men de går alldeles utmärkt att nedgöra i eldstrid. Tillståndet smittar i vanlig ordning och även om själva källan till denna avslöjas så får man aldrig reda på vad det egentligen rör sig om. Det stora problemet med filmens zombier skulle vara att de inte är speciellt skrämmande.

Produktionen är som sagt billigast möjliga men enligt uppgift är filmen inspelad i high definition, vilket filmmakaren dock effektivt har lyckats dölja. Visst är slutresultatet stilrent men samtidigt har man tappat kvalitet genom användning av mängder av filter och förvrängda färger. En del scener fungerar också bättre än andra, men vissa har helt enkelt varit så pass undermåligt belysta att de inte tål att manipuleras i samma grad. Ljudet är inte heller det bästa men sticker åtminstone inte ut som helt undermåligt. Den ibland något mindre hörbara dialogen räddas dock av en skicklig ensemble, som dessutom lyckas blåsa liv i sina ganska grovt tillyxade roller. Även regin och manuset är starka då hela anrättningen känns påfallande trovärdig. Vad gäller specialeffekter så är dessa av nödvändighet av det billigare slaget men bräcker däremot inte illusionen, även om större resurser inte heller hade skadat. Detta gäller inte minst makeup- och gore-effekter, vilka visserligen kan vara effektiva men knappast kan kallas realistiska.

En billig men stilsäker actionhistoria med mycket zombier och pang-pang. Dock ingen skräckfilm men klart sevärd tack vare duktiga medarbetare såväl framför som bakom kameran.

Inga kommentarer: