recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

G.P. 506 (2008)

Su-chang Kong (regi, manus), m fl

Vaktpostering 506 på den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea har tystnat och en enhet ur gränsvakten anländer för att utvärdera läget. Vad man finner kan knappast beskrivas med ord, varför man även sänder in en utredare. Den ende som återstår i livet och med medvetandet i behåll är basens befälhavare, tillika sonen till landets överbefälhavare. Militärhögkvarteret vill mörklägga hela incidenten och tiden är därför knapp. Denna ödesdigra natt måste gränsvaktens utredare försöka lägga ett pussel där bitarna inte riktigt vill passa ihop. Sakta men säkert träder en bild av händelseförloppet fram, men frågan är om tiden hinner rinna ut innan man har hela bilden klar för sig. Och om det vid det laget redan är försent...

Denna välgjorda sydkoreanska långfilm lånar element från skräckfilmen utan att vara en regelrätt skräckfilm. Temat är överlevnad utan att för den sakens skull vara en survival horror-film. Filmen är i själva verket en slags detektiv-historia som arbetar med tillbakablickar men också alternativa versioner av olika skeenden. Samtliga roller är dessutom militärer i identiska uniformer, och om inte detta vore nog så finns det två uppsättningar av dessa. Detta tillsammans med språkliga och kulturella skillnader, liksom att det ibland kan vara svårt att för en europé att skilja på koreanernas ansiktsdrag, gör dessvärre filmen aningen svår att hänga med i. Dessutom innehåller handlingen ett par oväntade vändningar som inte gör saken mycket lättare. Filmen känns i längsta laget med sina två timmar, speciellt som handlingen har en tendens att upprepa sig. Däremot är den såväl spännande som stämningsfull, men hör dessvärre inte till zombiefilms-genren över huvudtaget. Handlingen kretsar istället kring ett utbrott av ett rabies-liknande virus, som förutom aggressioner skapar paranoia och minnesluckor hos sina värdar. Det är också en ganska våldsam historia med en tämligen hög äckel-faktor.

Filmen är väldigt snyggt filmad och produktionen som sådan är egentligen utan anmärkning. Trots många mörka scener är fotot ändå bitvis lysande. Rollerna känns välskrivna och rollprestationerna trovärdiga. Speciellt skådespelarnas reaktioner i olika situationer känns genuina varför även regin måste berömmas. Handlingen kunde dock varit tydligare och även utan fullt så många luckor.

En välgjord och stämningsfull thriller i militär-miljö, men däremot ingen zombiefilm över huvudtaget.

Inga kommentarer: