recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

The Dead Hate the Living! (2000)

Dave Parker (regi, manus mm), m fl
En grupp ambitiösa lågbudget-filmmakare bryter sig in på ett nedlagt forskningscenter för att spela in sin långfilms-debut. När filmbesättningen finner ett riktigt lik i källaren visar det sig dock att anläggningen inte varit fullt så öde som det först verkade. Det blir snart omöjligt att skilja på var filminspelningen slutar och verkligheten börjar, liksom vad som är verklighet och vad som inte är verkligt.

Denna amerikanska lågbudgetfilm är i själva verket en film om en uppdiktad filminspelning med en ännu mer begränsad budget. Därmed behandlar den zombiefilms-genren som företeelse i minst lika hög grad som den är ett försök att faktiskt göra en zombiefilm. Det finns alltså gott om referenser och hänvisningar till genren och till skräckfilm, vilket dock i sig inte bidrar med någonting till handlingen.

Konceptet med en zombiemästare känns dock snarare hämtat från lite äldre monsterfilmer, men inspiration har även i lika hög grad hämtats från den moderna skräckfilmen. De levande döda låter sig tyvärr inte analyseras närmare då handlingen utspelar sig i en slags alternativ verklighet, eller ett dödsrike av något slag. Detta i sin tur är en återkoppling till den italienska s k Zombi-filmen.

Filmen känns väldigt ojämn i sitt framförande med mediokra rollprestationer, halvbra specialeffekter och en berättelse som inte riktigt är menad att tas på allvar. Det värsta är dock det inkonsekventa manuset, som gör handlingen ordentligt förvirrande ibland. (Antagligen är det inte heller meningen att man skall förstå den.) Produktionen har dock även sina starka sidor, även om filmmakarna inte riktigt verkar ha vetat hur långt de kan tänja sin begränsade budget. Resurserna hade alltså gott och väl kunnat räcka för att göra en riktigt bra zombiefilm, men nu blir alltså omdömet ganska splittrat istället.

En hyfsad monsterfilm men inte mycket till zombiefilm. Rekommenderas dock till skräckfilms-fantaster.

Inga kommentarer: