recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Zombie Lake (1981)

Jean Rollin (regi), Jesus Franco (manus), Marius Lesoeur (produktion), m fl

  • regissören spelar själv en biroll i filmen
  • filmen skulle ursprungligen ha regisserats av manusförfattaren Jesus Franco, men producenterna fick istället anlita Jean Rollin i sista sekunden
Det förflutna hemsöker en liten by på den franska landsbygden. Mot slutet av Andra världskriget dödade de lokala motståndsmännen en grupp tyska ockupationssoldater under deras reträtt. Kropparna slängdes i en förbannad sjö som använts som offerplats i hednisk tid. Flera år senare återvänder nu soldaterna för att hämnas och för att dricka de levandes blod. Borgmästaren har sina misstankar om vad som är i görningen, men får problem med att övertyga polismästaren i närmaste stad om sina farhågor.

Denna franska lågbudget-produktion är i själva verket en halvpornografisk film som egentligen inte passar in i någon genre över huvudtaget. Även om det finns ett par effektiva scener så fungerar den inte alls som skräckfilm, och trots flera tillbakablickar till Andra världskriget passerar den inte heller som actionfilm. (Krigsscenerna verkar faktiskt vara tagna från en annan film.) Däremot finns det väldigt mycket nakenhet (och även en del sex), även för att vara en fransk produktion, men det gör inte heller filmen till en porrfilm. Som zombiefilm lämnar den också mycket att önska, så som gore-effekter eller åtminstone acceptabla makeup-effekter. Måhända fungerar den ändå som en (ofrivillig) komedi.

De levande döda är här en slags likspöken istället för människoätande zombier. De har dock en omättlig blodstörst men deras offer vaknar alltså inte upp till ett icke-liv. Zombierna är hur som helst så gott som oförstörbara och behöver förintas med hjälp av eld.

Slutresultatet är ändå oväntat bra med tanke på den magra budgeten, de bristfälliga förberedelserna och den korta inspelningstiden. Trots sina tillkortakommanden finns det dock en riktig film, en romantisk berättelse om kärlek bortom döden, dold under alla nakna kvinnokroppar och dåliga specialeffekter. Skådespelarna som porträtterar de levande döda lär för övrigt vara rekryterade bland mer eller mindre professionella dykare, med hänsyn till alla undervattensscener vilka faktiskt är förbluffande välgjorda. (Även om bildmaterialet under vatten inte matchar det som filmats ovan vattenytan.)

En billig men hyfsat underhållande fransk B-film med blodsugande nazi-zombier och gott om nakenhet.

Inga kommentarer: