recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Rabid (1977)

David Cronenberg (regi, manus), m fl

Efter en svår olycka i genomgår en ung kvinna akutvård på en exklusiv klinik som råkar ligga i närheten. Skönhetsklinikens skrupelfria ägare bestämmer sig för att använda henne som försöksdjur för en helt ny behandlingsmetod som återbildar skadad vävnad och räddar därmed också kvinnans liv. Det som ingen förväntat sig är dock att även patientens fysiologi och metabolism förändras medan hon återhämtar sig från sin koma. Hon vaknar nämligen slutligen upp som ett hungrigt rovdjur, vars offer i sin tur drabbas av rabiesliknande symptom och sprider sjukdomen vidare.

Detta är visserligen ingen zombiefilm, utan snarare en tidig kanadensisk lågbudgetfilm med inslag av både personal horror och survival horror. Man får följa en kvinna som drivs av en semisexuell drift att konsumera blod och som samtidigt ovetandes sprider en tidigare okänt smitta. Även om spridningen aldrig når epidemiska proportioner besvaras hotet ändå hårdhänt av myndigheterna.

Filmen är förhållandevis välgjord för att vara en lågbudget-produktion samt för att vara så pass gammal. Till och med huvudrollsinnehaverskan, som ursprungligen lär varit porrskådespelerska, gör en hyfsad insats liksom filmmakaren David Cronenberg inte faller för frestelsen att exploatera rollen i onödan. Filmens tema, liksom ett visst mått av gore och nakenhet, chockade antagligen tittaren när det begav sig, men filmen känns inte lika kontroversiell idag. Den är tvärtemot fortfarande aktuell med tanke på både HIV- och SARS-utbrotten, liksom debatten om kontroversiell medicinsk forskning (såsom stamcellsforskning). Filmen har också åldrats anmärkningsvärt väl och lär även varit inflytelserik.

En tidig men välgjord personal horror-film som var före sin tid. Saknar däremot zombieinslag.

Inga kommentarer: