recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Dead Moon Rising (2007)

Mark E Poole (regi, manus, produktion, m m), m fl

  • en uppföljare lär vara planerad
Jim har fullt upp med att försöka sköta den lokala avdelningen av en biluthyrnings-kedja i Luisville när världen omkring honom och hans aningslösa anställda rasar samman. Det visar sig att de döda har återuppstått för att äta de levande, och nu är goda råd dyra. Till att börja med rekvirerar man ett av uthyrningsfordonen, men man kommer dessvärre inte speciellt långt och en av hans anställda blir biten av en levande död. Att anskaffa vapen vore givetvis en idé, om det inte vore för att Jim råkar lida av vapenfobi.

I denna amerikanska amatör-produktion fungerar huvudrollen även som berättare och tonen är från första början lättsam. Det är bra då det faktiskt rör sig om en smårolig komedi. Filmen stoltserar med vad som skall vara den största zombie-scenen i en film någonsin, men det ser dessvärre inte mera imponerande ut än en så kallad zombiewalk (även om det i s f skulle vara världens största). Inspelningsplatser känns inte heller alltid så övertygande, men ett plus är däremot att tuffingen här är en kvinna och hon är definitivt inte att leka med (ja, eller kanske ändå)! Filmen innehåller också en del politisk satir som fungerar väl ihop med humorn i filmen. Orsaken till de dödas uppvaknande förklaras aldrig, utan filmen inleds istället just med att man ingenting vet. Själva slutet lämnad också helt öppet – som för en möjlig uppföljare.

Vidare vad gäller de levande döda så tillhör de nog den mera moderna sorten, men beter sig här som om de hade degenererat till apstadiet. Och precis som de flesta primater är de också rädda för vatten (!). Till skillnad från exempelvis Romeros förlaga så rör det sig dock om kannibaliska varelser, då de i brist på levande faktiskt verkar attackera och äta av varandra.

Produktionen är som sagt billigast möjliga och hela nollbudget-produktionen hålls nödtorftigt ihop av den lilla talang som upphovsmannen kan tänkas äga. Förutom ett bra manus med en hel del fyndig dialog har filmen egentligen bara hyfsat duktiga skådespelare att skryta med. Såväl bild- som ljudkvaliteten är nämligen under all kritik, liksom så gott som samtliga specialeffekter kan betecknas som mer eller mindre misslyckade, inklusive makeup och gore. Ljudeffekterna förtjänar en särskilt kommentar då de ofta är obefintliga – filmmakaren dränker istället action-scenerna med det egenkomponerade elektroniska soundtracket. Klippningen haltar också betänkligt på sina håll.

En välskriven och välspelad zombie-komedi som dessvärre inte är speciellt välgjord i övrigt. Endast för riktiga zombiefilms-nördar.

Inga kommentarer: