recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

The Quick and the Undead (2006)

Gerald Nott (regi, manus, produktion), Clint Glenn (produktion), m fl

  • producenten Clint Glenn är även filmens huvudrollsinnehavare, medan regissören Gerald Nott har en liten biroll (som zombie)
En mansålder har förflutit sedan epidemin som förvandlar sina offer till levande döda först bröt ut. Sedan dess har samhället hunnit kollapsa och återuppstå igen, men den vandöda plågan är allestädes närvarande. Situationen är under kontroll endast tack vare hänsynslösa prisjägare som tar hand om de levande döda närhelst ett utbrott äger rum. En av de namnkunnigaste bland dem är Ryn Baskin, men han har dessvärre kommit på kant med sina forna kamrater. När han blir förrådd och följaktligen skjuten upptäcker hans fiender att han inte bara är immun mot smittan, utan äger också förmågan att lura döden. Baskin kommer att ta en gruvlig hämnd på mannen som sköt honom liksom ynkryggen som förrådde honom.

Denna amerikanska independent-produktion i lågbudget-facket är i själva verket en slags post-apokalyptisk hämnarfilm. Det är dock oklart huruvida protagonisten själv är levande död eller inte. Filmen inleds hur som helst stämningsfullt men visar sig snart bygga på en mängd klichéer från olika genrer, främst den så kallade spagetti western-genren, och innehåller även en del ogenerade blinkningar till andra filmer, så som Day of the Dead (1985). Det hela fungerar dock tillfredsställelse och även fans av zombiefilm får mer än nog av gore och inälvor.

De levande döda följer gense stardard-mallar och det rör sig alltså om en smitta som får offret att återuppstå som ett människoätande lik. Förutom bett verkar det även finnas andra potentiella smittovägar, men dessa utforskas aldrig till fullo. Eftersom det rör sig om en zombie-western så är ett skott i huvudet det etablerade sättet att ta de levande döda av daga.

Trots sin ringa budget är fotot för det mesta väldigt snyggt, måhända på grund av ljussättning och det faktum att filmen är inspelad i high definition. Produktionen i övrigt håller också hyfsad nivå, exempelvis klippningen och ljudet, liksom rollbesättningen är väl vald. De flesta skådespelare lyckas göra någonting vettigt av sina ganska grovt tillyxade roller (däribland huvudrollsinnehavaren, som tur är). Även om makeup-effekter kan vara något ojämna så ser det emellanåt riktigt påkostat ut. Filmens störta brist torde däremot vara manuset då handlingen kan såväl vara tunn som ogenomtänkt.

En ganska välgjord post-apokalyptisk zombie-western. Rekommenderas för zombiefilms-fantaster.

Inga kommentarer: