recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Stacy (2001)

Naoyuki Tomomatsu (regi), m fl

  • manuset baseras på en litterär förlaga av Kenji Otsuki
För tio år sedan började tonårsflickor dö under mystiska omständigheter och vakna till liv igen som levande döda, även kallade Stacy efter det första kända fallet. Efter stora sociala och politiska omväljningar som halverat världens befolkning har samhället hunnit anpassa sig till problemet, även om framtiden inte ser speciellt ljus ut. Ingen lösning eller ens förklaring finns heller till fenomenet men den särskilda Stacy-myndigheten i Japan har startat ett militärt forskningsprojekt på en före detta flickskola för att finna svar. Under tiden håller den militära specialenheten på att falla samman inifrån på grund av den extrema arbetssituationen.

Detta är en japansk B-film som inte riktigt kan bestämma sig för vad den är. Filmen fungerar alltså vare sig som skräckfilm, komedi eller som splatterfilm. Den kretsar förvisso kring zombier och innehåller massvis av våld och spektakulära gore-effekter, men saknar egentligen ett survival horror-element. Filmen utspelar sig snarare efter själva katastrofen men det finns ändå gott om kopplingar (och hyllningar) till kända zombie- och splatter-filmer, men flera scener är också rena plagiat på The Dead-trilogin av George A Romero. Handlingen och premissen är vidare perverst japansk och man måste antagligen själv vara japan för att kunna uppskatta eller ens förstå allting, så som det nationaltrauma som generationsklyftan i det japanska samhället verkar utgöra.

De levande döda, eller de vandöda flickorna i skoluniform som det rör sig om här, uppstår genom att en tonårsflicka först genomför en mental förändring kring 16-årsåldern. Därefter avlider hon för att strax uppstå som en Stacy, alltså en människoätande zombie. De levande döda är ganska typiska för genren rent funktionellt, men det rör sig alltså inte om någon smitta och själva epidemin är helt och hållet begränsad till (skol-)flickor. De kan inte dödas på nytt genom våld och avhuggna kroppsdelar fortsätter att leva vidare på egen hand. Däremot kan man deaktivera den levande döda genom att hacka den i små bitar, alternativt bränna upp resterna. Det ges också en slags förklaring till själva fenomenet, som verkar ha sin grund i en brutal skolmassaker liksom motivet för de levande döda flickornas existens är att de (bokstavligen) är hungriga på kärlek. Eller nåt.

Filmen får anses vara välgjord för att vara en B-produktion, även om kvaliteten är allt annat än jämn filmen igenom och har en tendens att sjunka mot slutet. Specifikt gore-effekterna är hyfsade och det finns gott om den varan. Slutet är aningen långrandigt men försöker ändå sätta Stacy-fenomenet i ett större allmänmänskligt perspektiv, med ett blandat resultat.

En knasig japansk B-film som mest är förvirrande. Endast för den som specifikt gillar kombinationen av gore, zombier - och japanska skolflickor.

Inga kommentarer: