recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Zombie Bloodbath (1993)

Todd Sheets (regi, manus, produktion, m m), m fl

Några ungdomar som leker med en videokamera råkar släppa lös en levande död armé från en underjordisk anläggning. Det visar sig nämligen att deras nybyggda bostadsområde är uppfört över en topphemlig experimentell kärnreaktor, som råkade ut för en "incident" och täcktes över med jord. Nu måste två överlevande familjer göra det bästa av situationen och om möjligt försegla anläggningen – innan det är för sent.

Denna amerikanska amatörproduktion tillhör bottenskrapet i zombiefilms-genren. Dess enda egentliga syfte är alla ständigt upprepade gore-scener, vilka på sin höjd känns hyfsat välgjorda. Om man skall försöka hitta några ljuspunkter så skulle det väl vara ett par ganska lyckade scener samt en och annan träffsäker in-joke, men hela produktionen resulterar dessvärre i ofrivillig komik.

De levande döda tillhör den traditionella skolan men förefaller vara synnerligen menlösa i nio fall av tio. Bakgrunden verkar i alla fall vara radioaktivitet (eller någon annan pseudo-vetenskaplig förklaring) kombinerat med övernaturliga inslag. Makeup-effekterna känns också mest billiga, liksom samma skådespelare återanvänds gång på gång i olika sammanhang. (Håll speciellt utkik efter mannen i den absurda hockey-frillan! Han är faktiskt en av medarbetarna bakom filmen och återvänder dessutom i uppföljaren.)

Produktionen som sådan tangerar som sagt amatörnivå, och faktum är att filmmakaren borde tillskansat sig någon form av erfarenhet vid det här laget. Faktum är också att Todd Sheets och hans gelikar blivit överträffade av Emily M Haggins regidebut vid tolv års ålder, nämligen den amatörmässiga men vida överlägsna zombiefilmen Pathogen (2006). Handlingen är exempelvis allt annat än logisk och den bristfälliga klippningen gör inte saken bättre. Ljudet är undermåligt liksom soundtracket känns malplacerat i sitt sammanhang.

En amatörmässig zombiefilm med mängder av gore, men inte mycket annat.

Inga kommentarer: