recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Oasis of the Zombies (1981)

Jesus Franco (regi, manus), Marius Lesoeur (produktion), m fl

  • filmmakaren gjorde, sin vana trogen, filmen under flera olika pseudonymer
  • filmen gjordes om i en spansk version, La tumba de los muertos vivientes (1983) eller Grave of the Living Dead, med en annan rollbesättning (även om stora delar av det franska originalet inkluderas i nyfilmatiseringen)
Under striderna i Nordafrika under Andra världskriget kom ännu en last med nazist-guld på villovägar. En lätt brittisk enhet fick i uppdrag att stoppa transporten och lyckades också med just detta, men till ett högt pris. Den ende överlevande från striden som följde, och den ende som visste var guldet till slut hamnade, var den brittiske officeren Robert Blabert. Flera årtionden senare gör han misstaget att slå sig ihop med en skattjägare och före detta tysk officer i hopp om att kunna bärga guldet. När nyheten om hans död når sonen i London beger sig ynglingen och dennes studievänner på jakt efter skatten och sanningen bakom hans eget ursprung. Fadern hade nämligen adopterat honom när han gjorde ett nytt besök i Nordafrika efter kriget...

Detta är en ganska typisk fransk lågbudget-thriller av kult-regissören inom exploitaition-genren Jesus Franco. På papperet har filmen alla ingredienser som behövs för en fartfylld äventyrshistoria, med glömda skatter, uråldriga förbannelser, vackra kvinnor och exotiska platser. För att inte tala om levande döda nazister! (Fokus ligger här inte heller på spekulativ nakenhet och gore, även om handlingen även har en del sexuella inslag.) Slutresultatet blir dock allt annat än fartfyllt eller spännande. De "exotiska" miljöerna övertygar knappast och detsamma gäller kläder samt seder och bruk i det som skall föreställa Nordafrika. Höjdpunkterna består istället i en längre tillbakablick till kriget, som faktiskt är väldigt välgjord med hänsyn till förutsättningarna, samt den stämningsfulla finalen som utgör filmens sista tio minuter. Detta räcker dessvärre inte speciellt långt och den dubbade dialogen gör inte saken bättre. (Den engelskspråkiga dubbningen är inte helt oväntat betydligt värre än den franskspråkiga. Den franska dubbningen känns däremot smått surrealistisk för en svensk tittare med tanke på handlingen inte förefaller ha några franskspråkiga roller!) Filmen känns som en slags blandning av den italienska zombie-äventyrsfilmen Zombie Flesh-Eaters (1979) samt den franska Zombie Lake (1981), som faktiskt är skriven av Franco och som han ursprungligen även skulle regisserat. Här finns dock inga undervattens-zombier, utan de levande döda håller faktiskt till under ökensanden!

De levande döda är av det förtorkade, långsamma och människoätande slaget. Utseendemässigt varierar de ganska mycket både vad gäller graden av förruttnelse och nivån på makeup-effekter, men är ändå genomgående ovanligt ruggiga att beskåda. Det förefaller i alla fall vara själva platsen som är förbannad, även om det antyds att tillståndet är smittsamt – även utanför titelns oas. Zombierna verkar inte ta någon större notis av eldhandvapen – inte ens om de blir skjutna i huvudet, utan är istället känsliga för eld (och eventuellt också solljus). Någonting som kan kännas som en besvikelse, när man ändå har med nazist-zombier att göra, är uniformerna. Afrikakårens khaki-uniformer saknar helt enkelt det visuella intrycket hos de tyska uniformer som man är van vid på film (för att inte tala om SS-uniformer).

Det rör sig som sagt om en vid det här laget ganska gammal lågbudget-produktion med allt detta innebär. Soundtracket och ljudeffekterna har exempelvis åldrats illa, och frisyrerna känns inte längre vare sig moderna – eller tidstypiska för 1940-talet. Castingen känns inte heller speciellt lyckad, just på grund av att de flesta roller verkar vara besatta med franska skådespelare. Skådespelarinsatserna sticker däremot inte ut speciellt mycket vare sig i positiv eller negativ bemärkelse. Manuset innehåller också de brister man kan förvänta sig, och man får aldrig riktigt lära känna huvudpersonerna. Fotot imponerar inte heller, speciellt med tanke på alla de märkliga inzoomningar som lär vara Jesus Francos signatur.

Ett tråkigt försök till äventyrsfilm med levande döda. Inte heller någon exploitation-film varför gore-fantaster göre sig icke besvär.

Inga kommentarer: