recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

The Rage (2007)

Robert Kurtzman (regi, manus, produktion, m m), John Bisson (manus, produktion), m fl
Den ryske forskaren Viktor Vasilienko är en bitter och desillusionerad man som planerat sin hämnd på USA och på världskapitalismen i åratal. Efter att ha berövats sitt livsverk och Nobels fredspris (!) har han satsat hela sin existens på att utveckla ett smittoämne som förvandlar offret till en blodtörstig mutant. Till slut lyckas dr Vasilienko också med sitt uppsåt men får själv betala ett högt pris. Han har inte heller tagit hänsyn till hur djurlivet i de omgivande skogarna kommer att reagera på utbrottet. Helt plötsligt hänger hela mänsklighetens överlevnad på en skör tråd, medan den gode doktorn ligger död på golvet till sitt improviserade laboratorium. Fast han tänker inte låta något så trivialt som döden att hindra honom från att rädda mänskligheten. Även om det innebär att han måste återbefolka den på egen hand!

Denna amerikanska lågbudget-produktion är kort och gott en uppvisning i gore-, makeup- och specialeffekter av alla de slag. Det är en ytterst medveten B-film skapad av specialeffekts-folk och hämtar stoff från en lång rad filmen inom skräckfilms-, gore- och splatterfilms-, samt tortyrfilms-genrerna. Det finns även gott om referenser till andra filmer och även en och annan blinkning till skräckfilms-publiken. Filmen öser på med blod, äckel och specialeffekter från början till slut, för att endast tillfälligt avbrytas av en gnutta sexuella situationer och lättare nakenhet. Faktum är att om filmen hade varit litet mera (medvetet) komisk hade den med lätthet kvalificerat sig som en splatterfilm. Då filmen inte lyckas vara spännande fungerar den inte alls som skräckfilm, utan handlingen är istället förutsebar och stereotyp. Det är helt enkelt ont om nya idéer och det känns som om man har sett allting förut.

Gore- och makeup-effekter är, inte helt överraskande, i stora drag välgjorda, och det är också dessa som har huvudrollen i produktionen. Effekt-frosseriet är också genomgående spekulativt och medvetet överdrivet. De digitalt pålagda effekterna övertygar tyvärr inte och lyckas istället förstöra den illusion som man ändå lyckats bygga upp. Det rör sig inte heller om någon zombiefilm då det framför allt verkar vara skurken som faktiskt är levande död, men givetvis har man hämtat inspiration till de människoätande mutanterna från survival horror-film i allmänhet och zombiefilms-genren i synnerhet. Det rör sig nämligen om ett smittsamt tillstånd men handlingen utvecklar sig däremot aldrig till en regelrätt survival horror-historia. En uppföljare skulle däremot ha betydligt större potential i detta hänseende då det nämligen är muterade asgamar som utgör det stora hotet, vilka har potential för effektiv smittospridning.

Produktionen i övrigt lämnar mycket att önska. Manuset är mest en ursäkt för alla specialeffekterna, med lövtunna roller och fånig dialog. Med undantag av skurkrollen verkar regin också varit obefintlig och de unga huvudrollsinnehavarna gör förmodligen sin karriärs sämsta rollprestationer. Filmskaparna excellerar dock inte enbart vad gäller specialeffekter, utan även bild- och ljudkvaliteten skvallrar om ett gediget hantverk. Samtidigt som man övertygar tittaren om att man inte är några nybörjare så borde veteranerna varit mera medvetna om sina egna begränsningar.

En urlöjlig historia utan några egentliga zombier, men rekommenderas ändå till gore- och splatterfilms-fantaster.

Inga kommentarer: