recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

The Crazies (1973)

George A Romero (manus, regi), m fl

Ett biologiskt stridsmedel hamnar i dricksvattnet på en liten ort i USA, varför undantagstillstånd utlyses och hela staden försätts i militär karantän. Invånarna är dock redan dödsdömda eftersom ett botemedel saknas samt för att det är svårt att skilja smittade från friska. Såväl militären som eventuella ickesmittade invånare beter sig allt annat än rationellt i den vansinniga situation som uppstått. Militären och makthavarna förbereder sig i sin tur på att aktivera sin egen slutgiltiga lösning på problemet...

Denna långfilm av zombiefilmens fader George A Romero är i själva verket inte någon zombiefilm och tillhör inte heller survival horror-genren (eftersom just skräckelementet helt saknas). Några levande döda finns inte heller men däremot andra paralleller till den så kallade The Dead-serien. Filmen recenseras på grund av att den på sätt och vis kompletterar dessa filmer, genom att visa hur upphovsmannen Romero tänker sig att de militära myndigheterna skulle reagera på en epidemisituation av det slag som The Dead-sviten handlar om.

Filmen är dock klart sevärd och själva berättelsen håller hela vägen ut. Även manuset är hyfsat men produktionen lider ändå av en uppenbar resursbrist. Temat är hur som helst galenskap och det är upp till tittaren att avgöra vilka eller vilken sida titeln egentligen åsyftar. Just detta är också filmens styrka, tillsammans med det tvetydiga och väldigt öppna slutet.

Det rör sig alltså om en lågbudgetproduktion som skulle må bra av en nyfilmatisering – med en budget som verkligen motsvarar visionen. Samtidigt rör det sig om något av ett tidsdokument, liksom det mer eller mindre uttalade antimilitaristiska budskapet antagligen inte är lika aktuellt idag som i slutet av Vietnam-eran. Däremot kan man anta att filmen, i likhet med Romeros övriga verk, inspirerat en hel generation filmskapare.

En intressant lågbudgetsfilm som rekommenderas till Romero-fans, eller som ren kuriosa för den som gillar The Dead-serien. Däremot ingen zombiefilm.

2 kommentarer:

oscar.p88@gmail.com sa...

I själva verket görs det en nyinspelning av denna film av George A Romero själv. Den beräknas dock släppas 2010, ser framemot det! http://www.imdb.com/title/tt0455407/

Fläskätaren sa...

Nyinspelningen kände jag också till - recensionen skrevs innan det blev känt. Romero har dock verkligen ingenting med filmen att göra, utan hans insats som "executive producer" har enbart att göra med att han skrev originalmanuset. De lånar så att säga hans goda namn - för att inte tala om titel och manus! Själv verkar han inte speciellt road av alla dessa remakes, och kanske speciellt just denna.