recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

TEMA The Dead, del 1

Regissören George A Romero gjorde sin långfilmsdebut 1968 med survival horror-klassikern Night of the Living Dead. Föga anade han, eller någon annan, vilken inverkan filmen skulle komma att ha på skräckfilmen och på populärkulturen, ända till våra dagar. Filmen gjorde till en början inte något större väsen av sig hemma i USA, men efter att den hittat en publik i Europa togs den upp av s k drive in-biografer för speciella midnattsvisningar. Nu var succén helt plötsligt ett faktum och en hel generation blivande filmmakare uppfostrades till ett nytt bildspråk.

Filmen utkom för övrigt i en nyinspelning 1990 med omarbetat manus av Romero själv. (Flera andra medarbetare från originalet medverkade också i produktionen.) Medan originalet är svartvit är nyinspelningen inte bara moderniserad utan alltså också i färg. Produktionen var dock omgärdad av en mängd problem, inte minst ekonomiska, liksom mycket av gore-effekterna fick klippas bort. Filmens regissör, zombiefilms-ikonen Tom Savini, vill därför idag inte ens kännas vid filmen. Eftersom Romero även skrev det nya manuset passade han på att ta fasta på flera uppslag från originalmanuset som, av olika anledningar, aldrig förverkligades i hans egen film.

Originalmanuset till Night of the Living Dead bygger i sin tur på en berättelse av Romero. Manuset baseras närmare bestämt på den första delen av berättelsen, medan den avslutande delen har fått utgöra grunden för Romeros egna uppföljare i den så kallade The Dead-sviten. Inspirationen lär för övrigt ha kommit från romanen I Am Legend av Richard Matheson (som även har filmatiserats i flera omgångar) liksom skräckfilmer så som Carnival of Souls (1962).

Från början var filmen dock tänkt att bli en survival horror-historia i science fiction-genren, men tack vare att filmmakarna valde att satsa på människoätande levande döda istället, gav filmen istället upphov den så kallade zombiefilms-genren. Innan Night of the Living Dead var survival horror också främst varit ett inslag inom sciende fiction-genren. Därmed kan man även misstänka att exempelvis science fiction-filmer som Invisible Invaders (1959) och The Day of the Triffids (1962) utgjort betydande inspirationskällor, medvetet eller omedvetet.

Det slutliga filmmanuset skrevs hur som helst i samarbete med en klåpare till filmskapare vid namn John A Russo. Medan Romero enligt uppgift aldrig tjänat några egentliga pengar på succén med Night of the Living Dead (p g a bristande kontroll över rättigheterna), så har Russo ägnat de senaste decennierna åt att försöka profitera på produktionen. Russo utgav exempelvis en utökad så kallad 30th Anniversary Edition-version av filmen 1999. Denna inkluderar helt nyinspelade scener och är även omklippt, med katastrofalt resultat. Syftet förefaller varit att, förutom att försöka tjäna en hacka, lansera en alldeles egen uppföljare till zombiefilms-klassikern framför alla andra.

År 2001 lanserade Russo alltså den egenproducerade uppföljaren Children of the Living Dead, som försöker styra Romeros verk i en helt ny riktning. Manuset baseras på en berättelse av Russo, även om denne själv ryktas ha tagit avstånd ifrån den färdiga produkten. Även regissören Tor A Ramsey har sagt sig vara missnöjd med resultatet och skyller ifrån sig på amatörmässiga medarbetare, vilket i sin tur skulle vara ett utslag av nepotism från producenternas sida. Detta till trots har det ryktats om en eventuell uppföljare med arbetsnamnet Escape from the Living Dead, denna gång med Russo själv i regissörsstolen.

I skrivande stund spelas för övrigt ytterligare en nyutgåva av Night of the Living Dead in. Denna spelas in med så kallad 3D-teknologi och väntas ha premiär i USA till hösten. (Filmen recenseras givetvis när den väl utkommit. Under tiden hänvisas besökare till den officiella hemsidan.)

3 kommentarer:

Insignia sa...

Jag har John Russos autograf (jag har dock ingen koll alls på filmerna) :D

Fläskätaren sa...

Jag hoppas att du inte betalt för autografen... ;-) Han ska visst vara bra på att sälja saker (mest skräp, verkar det som) som heter någonting med "Living Dead".

Insignia sa...

Njäe, jag fick autografen på köpet när jag köpte böcker av honom på en SF-mässa ("Return of the Living Dead" samt "Voodoo Dawn"). Men jo, bra på att sälja är han säkert. Han verkar i alla fall trevlig. ;)