recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

The Video Dead (1987)

Robert Scott (regi, manus, produktion), m fl

Zoe och Jeff Blair är nyinflyttade på stillsamma och natursköna Shady Lane, då deras föräldrar köpt huset där den populäre författaren Henry Jordan levde och verkade. I väntan på att föräldrarna skall återvända till Förenta Staterna är det upp till ungdomarna att se till att huset är helt och fullt inflyttningsklart. Det visar sig dock att herr Jordan blev mördad i huset, och att någonting dött och fasansfullt lurar i de omgivande skogarna. Alltsammans har någonting att göra med en gammal teve-apparat som samlar damm på vinden. En dag kallar den på Jeff...

Detta lågbudget-spektakel känns som ett förvuxet avsnitt av den klassiska teve-serien The Twilight Zone, då filmen alltså kretsar kring en förbannad teve-mottagare som utgör en portal rätt in i den fiktiva skräckfilmen "Zombie Blood Nightmare". Denna förefaller vara en svartvit survival horror-historia och skulle troligen intressera den här bloggens läsare mera än själva filmen. Det rör sig alltså om en slags meta-film som snarare fungerar som en slasher-historia där skrattande levande döda tar invånarna av daga på diverse uppfinningsrika sätt. Dessa zombier har nämligen ett sinne för humor, något som även tittaren bör vara utrustad med för att ta sig igenom hela filmen. Det finns en del gore men denna lutar åt det överdrivna hållet, och själva tonen i filmen liknar också bitvis Peter Jacksons hejdlösa splatter-orgie Dead Alive (1992).

Saken är den att de levande döda tror sig vara levande, och då de redan är döda bekämpas dessa med fördel meddels psykologiska medel (de är exempelvis rädda för sin egen spegelbild). De verkar dock inte äta av sina offer utan är enbart fyllda av ett hat mot de levande som fruktar och avskyr dem. Det föreligger ingen smittospridning utan de färgstarka zombierna är istället en slags besökare från en annan dimension, eller nåt. Makeup-effekterna kan bäst beskrivas som omfattande eller kanske ambitiösa.

Vad gäller själva produktionen så har snart sagt samtliga aspekter av filmen åldrats ganska dåligt, även om det kan vara en smaksak huruvida man istället betraktar just 1980-talslooken som enbart charmig. Det gäller inte minst specialeffekter, även om filmmakaren har varit föredömligt noggrann med att hålla sig inom ramen för sin magra filmbudget. Vad gäller regin så kan den som bäst betecknas som uppmärksam på detaljer, även om det absurda manuset å andra sidan är precis så full av logiska luckor som man kan förvänta sig. Själva premissen förklaras exempelvis över huvud taget aldrig, vilket bara gör filmen fånigare och ärligt talat svår att ta på något som helst allvar.

En originell och oförutsebar B-film som inte åldrats alltför väl. Ingenting specifikt för zombiefilms-fantaster.

Inga kommentarer: