recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Ghoul School (1990)

Timothy O'Rawe (regi, manus, produktion), m fl
  • det lär finnas flera versioner av filmen, varav denna recension utgår ifrån den kortare brittiska DVD-utgåvan
Steve och Jeff är självutnämnda gorefilms-nördar och rektorns syndabockar närhelst någonting händer på deras high school, något som sker allt som oftast. När ett par skumma typer tar sig in på skolan i likaledes skumma syften, råkar de förgifta både sig själva och skolans vattenledningar med någonting som... förvandlar såväl dem som skolans simlag till människoätande monster! Steve och Jeff måste välja mellan att rädda sig själva och fly från skolan, eller riskera livet och försöka rädda andra. Men vem är egentligen värd att rädda? Inte rektorn i alla fall, och skolans basketlag är också tveksamt, men väl rockbandet Blood Sucking Ghouls som repar i aulan inför helgens stora skoldans?

Denna amerikanska skräck-komedi må höra till zombiefilms-genren men har mera gemensamt med medvetet dåliga C-filmer av Troma-typ. Filmen försöker med andra ord vara rolig genom att efterlikna omedvetet roliga B-filmer, och resultatet är mest bara tråkigt. Filmbudgeten torde också ha varit obefintlig och man verkar ansträngt sig för att understryka just detta faktum. Även om filmen också har ett par hyfsat effektiva scener så förefaller dessa mest vara olycksfall i arbetet, medan slutet bara är obegripligt. Gore- och makeup-effekter är därmed av billigast möjliga slag, trots att huvudpersonerna och förmodligen även den tilltänkta målgruppen är gorefilms-fantaster. Det enda som har åldrats sämre än soundtracket torde förresten vara kläderna och frisyrerna, som var omoderna redan när filmen gjordes. (Detta faktum kan dock vara litet underhållande i sig, just för att det är omedvetet roligt.)

De levande döda är egentligen någon form av, mer eller mindre, levande monster med såväl huggtänder som klor. Trots sin sorgliga uppsyn är de faktiskt besläktade med de djuriska människoätarna i den något modernare och betydligt mera välgjorda Flight of the Living Dead, som dock recenserats med originaltiteln Plane Dead (2007) på den här bloggen. Därmed kan man säga att dessa snabba kräk egentligen var före sin tid, oavsett om mera sentida filmskapare faktiskt har hämtat sin inspiration här eller inte. Tillståndet verkar däremot inte vara smittsamt utan härrör från förorenat vatten, även om föroreningens ursprung aldrig förklaras närmare. Därmed känns också hela konceptet som sådant bara dumt.

Produktionen i sin helhet är närmast skrattretande, om man nu roas av sådant vill säga. Det finns egentligen ingenting gott att säga om den, utan den amatörmässiga regin underträffas endast av den inkompetenta klippningen som resulterat i att fullkomligt ointressanta scener brer ut sig i smärre oändligheter. Ljudet skall vi inte ens tala om. Rollerna är rena karikatyrer av B-filmsarketyper och i brist på regi försöker skådespelarna inte ens spela dem övertygande. Det är endast den kvinnliga huvudrollen som över huvudtaget lyckas gestalta en roll, även om också detta är amatörmässigt utfört.

Ett misslyckat försök att skapa en underhållande B-film. Trots att gore-fantaster förefaller vara målgruppen har denna grupp ingenting här att hämta.

Inga kommentarer: