recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Zombie Cheerleading Camp (2008)

Jon Fabris (regi, manus, produktion, m m), m fl

En grupp gymnasister har blivit ivägskickade till hejarklacks-läger och är därmed i händerna på sin stenhårda tränare fröken Sullivan. Det verkar bli några riktigt tråkiga veckor bestående av träning och stenhård diet för de levnadsglada tjejerna, men tre killar som bor i närheten är mer än villiga att stå till tjänst med lite avkoppling och även närhet. Det är för all del trädgårdsmästaren också, men han kvalificerar sig dessvärre som äcklig gubbe. Fröken Sullivan får dock snart mer än snuskgubbar och hormonstinna ungdomar på halsen när en 60 år gammal hemlighet kommer i dagen i de omgivande skogarna. Alltsammans börjar hur som helst med en ekorre som är aningen för nyfiken för sitt eget bästa...

Denna amerikanska zombie-komedi levererar exakt det som titeln utlovar, även om detta inte skall tolkas som att filmen är full av nakna tjejer. (Det verkar dock som att just det ursprungligen var meningen, men det visade sig alltså svårare än väntat att få tag i lämpliga kandidater.) Tittaren får istället ta del av en rejäl dos så kallad cheerleading-träning – men för all del också levande döda hejarklacks-ledare – vilket visserligen kan vara nog tråkigt i längden men ger ändå handlingen viss autenticitet. Filmen kan rent av verka som en fetisch-film på temat cheerleaders, då tjejerna hamnar i den ena udda situationen efter den andra. Det oerhört stämningsfulla slutet uppväger dock filmens eventuella tillkortakommanden i övrigt! Filmen inleds förresten med själva bakgrunden till zombie-konceptet i tecknad form, och faktum är att den berättelsen hade varit betydligt intressantare att följa under de kommande knappt 90 minuterna.

Apropå de levande döda så rör det sig om ett smittoämne av något slag, som överförs genom kroppsvätskor av alla de slag. Själva insjuknande-processen tar något längre än vad som är brukligt inom genren, och av den tecknade inledningen att döma verkar även kadaver påverkas. Smittan drabbar dessutom såväl människor som andra djur. De levande döda äter av sina offer och verkar även ha ett välutvecklat luktsinne.

Det rör sig om en nollbudget-produktion och filmen är inspelad på digital video, med allt detta innebär. Ljudet är dock, för en gångs skull, helt godkänt. Med några undantag imponerar fotot knappast, liksom klippningen kan vara alltför generös med mängder av på tok för långrandiga scener. Regin behöver antagligen lastas för en del av de mindre lyckade skådespelarinsatserna, inklusive den haltande dialogen. Även skådespelarna har dock sina ljusa stunder – speciellt de lite äldre och mera erfarna medlemmarna av rollbesättningen. Effekter av alla de slag lämnar mycket övrigt att önska, även om en del av de billiga och ganska sparsmakade gore-effekterna faktiskt fungerar tillfredsställande. Makeup-effekter är dock närmast obefintliga vilket dock passar väl i sammanhanget. Manuset är faktiskt ganska roligt och även välskrivet, även om det egentligen inte finns så värst mycket handling i filmen.

En hyfsat underhållande zombie-komedi med en del gore och inte speciellt mycket nakenhet.

Inga kommentarer: