recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

28 Weeks Later (2007)

Juan C Fresnadillo (regi, manus), Danny Boyle (produktion, regi), Enrique L Lavigne (produktion, manus), Alex Garland (produktion), Andrew Macdonald (produktion), m fl

  • uppföljare till 28 Days Later (2002)
  • ytterligare en uppföljare (arbetsnamn: 28 Months Later) lär vara på gång
Nästan sju månader har gått sedan smittan slog ut hela Storbritannien på endast ett par korta veckor. Återuppbyggnaden har inletts i ett par första, försiktiga steg. Kanske inte tillräckligt försiktiga. Bland de senast anlända flyktingarna återfinns nämligen ett par ungdomar, och trots alla säkerhetsåtgärder som vidtagits visar det sig att man inte kan kontrollera situationen fullt ut. Viruset som förvandlade den brittiska befolkningen till blodtörstiga galningar har inte heller försvunnit helt, utan väntar i bakgrunden på de nyanlända. Ej heller har någon kunnat förutsäga vad som kan hända när en soldat med order att döda får ett barn i siktet. Man är kort och gott inte alls förberedda för återuppbyggnad.

Denna spansk-brittiska biofilm är producerad av ett amerikanskt filmbolag, vilket har satt sina spår. Medan föregångaren 28 Days Later (2002) var en lågbudget-historia som fokuserade på människor i brist på medel att visa upp undergången i hela sin prakt, kan denna uppföljare kännas aningen distanserad. Kanske drunknar visionen i det visuella överflödet, eller så försöker filmen bara vara en mer konventionell skräckfilm (kontra en survival horror-film). Det hindrar den dock inte från att vara lika spännande.

Samtidigt som man kan sakna det mindre perspektivet från den första filmen, så passar uppföljaren på att utveckla originalkonceptet ur nya och vidare perspektiv. Den apokalyptiska slutscenen öppnar också upp för ytterligare en uppföljare – och förmodat ytterligare perspektiv. Själva konceptet med de smittade och det så kallade Rage-viruset känns givetvis igen, men känns samtidigt aningen inkonsekvent. De smittade känns nämligen mera zombie-lika och verkar främst angripa sina offer genom att bitas. Filmen inleds också med ett återbesök i det sammanhang som beskrevs i den ursprungliga filmen, och det visar sig också att inledningen i regi av Danny Boyle är filmens stora behållning. Resten fokuserar nämligen på återuppbyggnad efter katastrofen – samt på nästa oundvikliga utbrott.

Produktionen är givetvis extremt välgjord rent tekniskt sett, med otroligt starka bilder och ett suggestivt soundtrack. Manuset känns däremot mindre genomtänkt och själva premissen som sådan är lika svag som handlingen är långsökt. Liksom föregångaren är det en extremt våldsam film, och till skillnad från denna frossas det här tidvis i spekulativ gore. Det har skrivits en del om filmens antimilitaristiska budskap, men det vore att misstolka innehållet. (Betänk också att hjältarna i filmen är amerikanska soldater...) Liksom sin föregångare handlar den snarare om vad vi som människor egentligen är kapabla till, här vad gäller vilja till självuppoffring – samt var vi kommer till korta.

En påkostad och välgjord uppföljare; om möjligt ännu våldsammare och med mera gore.

1 kommentar:

Claes sa...

Jag gillade denna bättre än 28 dagar... Lite mer fart och mer zombies. Är ju aldrig fel!