recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

INFO Jubileum!

I och med recensionen av 28 Weeks Later (2007) nedan har sammanlagt 100 recensioner publicerats i den här bloggen! Eftersom bloggen sammanlagt har varit mer eller mindre aktiv i uppemot tolv månaders tid (ett längre uppehåll borträknat) så blir det alltså mer än två stycken recensioner i veckan, i snitt. På sistone har det dock endast blivit ungefär en recension i veckan, vilket alltså innebär att uppdateringstakten har saktat ned. Däremot har antalet postningar totalt sett snarare ökat, med tanke på de ca 100 nyhetsnotiser om aktuella zombiefilmer som har publicerats sedan februari i år. (Det innebär drygt 10 notiser i månaden, i snitt.)

100 recensioner kan väl sägas vara ett imponerande antal, och har också varit ett mål i sig, men faktum är att ytterligare minst lika många filmer ligger och väntar på att bli recenserade. Målet även framöver är alltså att publicera ungefär en recension i veckan i det långa loppet. Detta i sin tur innebär att det finns recensionsmaterial för åtminstoe två år framåt, men inte ens då lär utbudet sina. Det utkommer nämligen, för tillfället, ut flera nya zombiefilmer varje månad... Besökare på den här bloggen kan alltså se framemot nya recensioner under en ansenlig tid framåt!

Talet 100 ger också möjlighet till en del intressant, om än helt ovetenskaplig, statistik med tanke på att alla recensioner numera är markerade med en eller flera så kallade etiketter (se meny till höger). Där kan man i dagsläget utläsa att av 100 filmer har 60 stycken klassifiserats som "riktiga" zombiefilmer (och innehåller alltså regelrätta levande döda), medan 26 stycken har varit så kallade pseudo-zombiefilmer. Övriga 14 filmer omfattar bland annat två stycken dokumentärer, övriga survival horror-filmer och andra relaterade filmer (så som italienska gore-filmer). Nästan hälften av de recenserade filmerna (48%) har utmärkt sig genom att ha ett så kallat survival horror-tema, och i nästan lika många (45%) har gore-effekter haft en framträdande roll. (Endast 6% har däremot varit uttalade "splatterfilmer", även om fler filmer än så har haft liknande inslag.)

Hur representativt detta underlag är för zombiefilms-genren som helhet kan diskuteras, men likväl har målsättningen hela tiden varit att recensera ett slags tvärsnitt av genren (inklusive relaterade filmer). Vi får väl se hur statistiken har förändrats när underlaget är uppe i det dubbla.

Recension #101 kommer i januari och det går bra att posta önskemål nedan (se kommentarer). Alltså: finns det någon film som Du skulle vilja läsa mera om?

- Fläskätaren

Inga kommentarer: