recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Gore Whore (1994)

Hugh Gallagher (regi, manus, produktion, m m), m fl

Den före detta polisen Chase anlitas av den skumme vetenskapsmannen Witman för att hitta en ung kvinna och återta viktigt forskningsmaterial som hon skall ha stulit. Chase anar genast ugglor i mossen och det visar sig snart att Dawn Day, som kvinnan heter, avlidit och att hennes kropp sedermera blivit donerad till forskning. Fast hon är allt annat än död, och lämnar dessutom en rad döda kroppar i sitt kölvatten...

Denna amerikanska amatörproduktion börjar som en billig halvpornografisk exploitation-film men den har faktiskt lite mera kött på benen än så. Filmen är också endast dryga timmen lång och känns absolut inte för kort, och då innehåller den ändå ren utfyllnad (så som ett musiknummer). Och vore filmen inte omedvetet komisk skulle tittaren antagligen snabbspola från en nakenscen till nästa. Det finns nämligen gott om den varan, även om egentliga sexscener lyser med sin frånvaro. Istället för sex bjuds man på ett smärre blodbad, även om gore-effekter (och andra specialeffekter) är billiga men förvånansvärt effektiva. (Ett tema kan också urskiljas då filmen är tillägnad Lorena Bobbit, kvinnan som gett penis-amputation ett ansikte!) Själva konceptet bakom filmen är hur som helst mer eller mindre lånat från Re-Animator-filmerna (se temaartikel).

De levande döda återuppväcks alltså med hjälp av en grönfärgad vätska av något slag. Den vandöde behöver faktiskt ständigt nya injektioner, eller snarare inseminationer (!) som är fallet här. För att kroppen inte skall börja förfalla behöver den levande döde dricka (mänskligt) blod – och är därmed mera en vampyr än en zombie. Fast de verkar även äta av sina offer – det hela är förvirrat som bäst. Makeup-effekterna ser, tack och lov, tämligen påkostade ut, speciellt med tanke på förutsättningarna.

Filmen är alltså en ren nollbudget-produktion inspelad på videoformat. Detta innebär att både bild och ljud är under all kritik – speciellt dialogen är emellanåt närmast ohörbar. Förutom dålig rekvisita och ointressanta inspelningsplatser/kulisser lider filmen även av en del kontinuitets-problem. Handlingen är allt annat än logisk och amatörskådespelarnas insatser lämnar en hel del att önska.

En kort men blodig amatörfilm med mängder av nakenhet.

Inga kommentarer: