recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

TEMA Zombi, del 2

Den italienska zombiefilmen som genre bygger i stort sett på filmen Zombie Flesh-Eaters (1979) av Lucio Fulci, som alltså ursprungligen lanserades under titeln Zombi 2 i Italien. Denna kan i sin tur sägas vara en del av den italienska kannibalfilms-genren, men både kannibal- och zombiefilmerna bör kunna härledas mer eller mindre direkt till The Dead-sviten av George A Romero. En rad mer eller mindre talanglösa italienska filmare var inte heller sena att haka på zombiefilms-trenden.

En av de allra första filmerna som profiterade på "Zombi"-varumärket lär hur som helst ha varit Zombi Holocaust (som recenserad under det engelska namnet Zombie Holocaust) från 1980 av Marino Girolami. Detta är inte ens någon zombiefilm utan handlar istället om fullt mänskliga kannibaler. Trots att handlingen inte bär på några spår av Zombi 2 så rör det sig ändå om ett renodlat plagiat. Man har använt delvis samma rollbesättning – liksom vissa scener återanvänds rakt av!

Samma år, 1980, utkom även den internationella samproduktionen Invasion by the Atomic Zombies (som recenseras under den amerikanska titeln Nightmare City) av italienaren Umberto Lenzi (som kanske främst är känd för sina spekulativa plagiat inom kannibalfilmen). Detta är visserligen en renodlad survival horror-film, men innehåller egentligen inte några regelrätta levande döda. Filmmakarna lär inte heller ha kunnat enas om vilken typ av film de skulle skapa, vilket satt sina spår i produktionen.

Klåparen till regissör Bruno Mattei var inte heller sen att hoppa ombord på zombiefilms-tåget. Hans egna plagiat på de så kallade Zombi-filmerna lanserades 1981, under bland annat namnet Hell of the Living Dead. (Filmen skulle dock sedermera komma att återlanseras som Zombi 5: Ultimate Nightmare i Italien.) Den det rör sig liksom förlagorna också om en renodlad survival horror-film. Eftersom filmen utspelar sig i Sydostasien klippte man helt sonika in dokumentärbilder på djur och natur för lokalfärgens skull. (Uppemot en tredjedel av filmen skall utgöras av sådant material.)

Först i slutet av 1980-talet skulle en officiell uppföljare till Zombi 2 spelas in i Filipinerna. Lucio Fulci hann dock själv endast påbörja arbetet innan han nödgades hoppa av projektet, varför Bruno Mattei, med viss assistans av Claudio Fragasso, anlitades av producenten Franco Gaudenzi. Filmen utkom 1988 som Zombi 3 (men recenseras som Zombi Flesh Eaters 2) och består i själva verket av två filmer som klippts ihop till en. Det förefaller förresten som att det är Matteis portion av den hastigt och lustigt ihopslagna filmen som över huvudtaget gör den till en survival horror-film. (Fulci var däremot sin vana trogen inne på delvis egna spår.)

I samma veva verkar Gaudenzi och Fragasso också ha spelat in ett eget survival horror- och gore-spektakel nere i Filipinerna. After Death utkom därmed också 1988, och lanserades i Storbritannien under titeln Zombi Flesh-Eaters 3. Filmen har dock ingenting med de så kallade Zombi-filmerna att göra.

Inga kommentarer: