recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Dead Alive (1992)

Peter Jackson (regi m m), m fl

  • filmen har lanserats i en mängd olika versioner runt om i världen, varav den japanska så kallade director’s cut-versionen skall vara den längsta
  • upphovsmanen Peter Jackson har en liten biroll i filmen
En hämmad ung man inleder ett kärleksförhållande mot sin tyranniska och kontrollerande moders vilja. När den senare blir biten av ett exotiskt djur och följaktligen dör av infektionen, inleds ett vansinnigt händelseförlopp. Den döda modern vaknar nämligen upp till ett icke-liv och lyckas i sin tur smitta flera andra personer. Nu måste sonen inte bara försöka ta hand om sin levande döda mor, utan också alla stackare hon i sin tur har bitit.

Detta är troligen den kändaste filmen inom hela splatterfilms-genren, och ger tack vare de extrema mängderna blod och gore termen "splatter" en delvis ny innebörd. Även om filmen har ett centralt zombietema så saknas egentliga survival horror-element. Det rör sig snarare om en utpräglad splatter-komedi, och själva poängen verkar ha varit att göra den grövsta och blodigaste filmen någonsin, även om det alltså genomgående är utfört med en glimten i ögat.

De levande döda skapas hur som helst av någon sorts smitta som härstammar från en "råttapa", eller nåt. En levande människa dör hur som helst av den påföljande infektionen för att återuppväckas som en zombie, vilket även gäller alla som dödas av den levande döde. Det verkar däremot över huvudtaget inte vara möjligt att på nytt döda den vandöde, utan även avslitna alternativt avhuggna kroppsdelar fortsätter att leva vidare på egen hand. Vad gäller beteende och egenskaper med mera så verkar det inte existera något enhetligt koncept. De levande döda är i regel tämligen korkade men behåller ändå ofta en del – av sina sämsta – karaktärsdrag.

Filmen fungerar inte alls som en seriöst menad zombiefilm eller som en skräckfilm, men som en ren splatterfilm torde den däremot vara en odödlig klassiker. Den fungerar troligen också endast som komedi om man gillar genren i sig, eftersom många scener är extremt grova rent innehålls- och bildmässigt. Skådespeleriet återspeglar också det komiska syftet genom att vara genomsgående och medvetet överspelat. Faktum är att filmen bjuder på ett minnesvärt persongalleri av såväl original som arketyper. Vad gäller hantverket och specialeffekterna (inklusive makeup-effekter och gore) så är kvaliteten väldigt ojämn och det märks att filmmakaren Peter Jacksons ambitioner med manuset inte riktigt har stått i relation till resurserna. Många effekter har också åldrats ganska dåligt i dessa digitala tider.

En klassisk splatterkomedi och en av de blodigaste filmerna någonsin. Dessvärre inget för specifikt zombiefilms-fantaster.

Inga kommentarer: