recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Building a Better Zombi (2004)

William Hellfire (regi), Mike Baronas (manus), m fl

  • dokumentären medföljer den digitalt restaurerade jubileumsutgåvan av Zombie Flesh-Eaters (1979) från 2004 (under originaltiteln Zombi 2)

Denna amerikanska dokumentärfilm består till större delen av intervjuer med filmmakarna bakom Lucio Fulcis klassiska survival horror-film Zombie Flesh-Eaters (1979). Inslagen från de väldigt djupgående intervjuerna presenteras ämnesvis och varvas med filmklipp. Då det är en fullängdsfilm hinner det bli gott om anekdoter och säkerligen också en och annan skröna.

Lucio Fulci själv medverkar däremot inte i dokumentären, då han gick bort för tio år sedan. Detta är förmodligen också anledningen till att dokumentären är så pass vinklad, liksom att Fulcis ännu levande medarbetare närmast försöker överglänsa varandra i sina hyllningar till den hädangångne skräckmästaren. I övrigt hyllar man filmen och måhända också överdriver dess betydelse, liksom man berömmer italienare i allmänhet och sig själva i synnerhet.

Det framgår också att upphovsmännen knappast betraktar verket som konst, utan snarare som ett italienskt kvalitetshantverk. Med tanke på omständigheterna kring själva filmningen (och inte minst de blygsamma resurserna) framstår det dock snarare som ett fuskbygge. Detta är smått lustigt med tanke på att dokumentärens själva premiss kan uttydas ur dess titel, vilket alltså är att Fulcis film skulle vara överlägsen Dawn of the Dead (1978) av George A Romero. (Den senare lanserades alltså i Italien som Zombi, medan Lulcis film försökte passera som en uppföljare med den italienska titeln Zombi 2.)

Nyproducerad dokumentär som torde intressera Fulci-fans och filmstudenter. Innehåller däremot inget nytt material från själva filmen, eller något bakom scenerna-material.

Inga kommentarer: