recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Resident Evil: Degeneration (2008)

Makoto Kamiya (regi), m fl

  • filmen baseras på tevespelen i Biohazard-/Resident Evil-serien
Sju år efter incidenten i Raccoon City sammanstrålar flera av överlevarna i den lilla staden Harwardville, där en biologisk attack som får de smittade att förvandlas till levande döda precis har ägt rum. Claire Redfield, som numera arbetar åt miljöskydds-organisationen TerraSave, hamnar mitt i smeten, medan Curtis Miller snabbt blir huvudmisstänkt för terrordådet. Leon S Kennedy skickas i sin tur till platsen för att reda ut situationen å den amerikanska regeringens vägnar. Det verkar som att bioteknik-företaget WilPharma har utfört experiment med det så kallade T-viruset, som ursprungligen utvecklades av det numera icke-existerande Umbrella Corporation. Protesterna mot företagets nya forskningsanläggning i Harwardville har fått aktien att hamna i fritt fall. Vad exakt senator Ron Davis, som äger aktier i och företräder företaget, har med utbrottet att göra är också oklart. Leon och Claire tänker hur som helst reda ut orsaks-sammanhangen – innan det är för sent.

Denna fjärde filmadaption av Resident Evil-spelen är till skillnad från föregångarna en animerad japansk produktion och har inte heller någon koppling till dessa (utöver dataspels-förlagan då). Dessutom är denna version betydligt mera lik förlagan – och då den är producerad i samarbete med tillverkaren Capcom anknyter den direkt till tevespelen med flera nyckel-rollfigurer i huvudrollerna. Själva konceptet är denna gång inte heller utvattnat och förenklat, utan det framgår exempelvis att det så kallade T-viruset i själva verket inte ger upphov till några mutationer (utöver att återuppväcka de döda) och att dessa i själva verket kan härledas till ett annat virus (”G-viruset”). Slutligen slipper man så att säga digitala specialeffekter som skär sig med resten av bildmaterialet, eftersom hela filmen är digitalt producerad.

Filmen börjar hur som helst mycket lovande och den första halvan av filmen kretsar också kring ett zombie-utbrott. Därefter blir den ganska komplexa handlingen möjligen onödigt tillkrånglad och den andra halvan av filmen kretsar snarare kring ett jättelikt mutant-kräk än några levande döda. Och precis som spelfilmerna före den är själva slutet extremt utdraget. Vad gäller de levande döda så är även dessa förlagan trogna, vilket i korthet innebär att de är långsamma och smittar genom bett.

Filmen får väl sägas vara välgjord för att vara helt och hållet datoranimerad. Samtidigt ser allting knappast helt naturtroget ut, även om det också finns åtskilliga scener som verkligen imponerar. Alltsammans står och faller givetvis med hur naturtroget människorna porträtteras, och visst finns det problem med exempelvis animationer. Samtidigt vänjer man sig snabbt och många scener som bara hade blivit onödigt specialeffekts-tyngda i en traditionell actionfilm blir här betydligt mera lättsmälta. Fotot, eller vad man nu ska kalla slutresultatet, har också en viss anime-känsla över sig, vilket på sätt och vis känns befriande. Allt sammantaget måste denna japanska filmadaption ändå anses överlägsen de tidigare försöken.

En välgjord animerad filmadaption, dock främst för fans av tevespels-förlagan.

Inga kommentarer: