recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Zombie Death House (1987)

John Saxon (regi), m fl

  • regissören spelar själv en av nyckelrollerna
Den dekorerade krigsveteranen Derek Keillor har oskyldigt dömts till döden för mordet på sin älskarinna, hustru till maffia-bossen Moretti. Innanför murarna väntar inte enbart en hård manlig värld, utan även Morettis yngre bror som styr och ställer på fängelset. Det visar sig att fängelseläkaren bedriver någon sorts forskning vid sidan av sina vanliga plikter, och flera av Dereks olycksbröder deltar i medicinska experiment. Någonting stämmer inte riktigt och det dröjer inte länge innan helvetet bryter ut på fängelset. Derek ser sin möjlighet att försöka fly men det visar sig omöjligt då hela anläggningen försatts i karantän och såväl fångar och fångvaktare som civila innanför murarna kan betrakta sig som mänskliga försöks-djur. Vem ligger bakom allt detta och varför?

Denna B-film är på sätt och vis typisk för amerikanska actionfilmer från 1980-talet som spelats in för video-marknaden. Samtidigt har filmen en viss tydlig bismak gamla europeiska gore-filmer, utan att för den sakens skull vara någon exploitation-film. Förklaringen till detta torde vara att B-filmsskådespelaren John Saxon, som filmat både i Europa och USA, inte bara spelar skurk-rollen utan sitter dessutom i regissörs-stolen, hans första och enda försök till dags dato. Filmen börjar hur som helst som en billig gansterfilm med en halvtaskig eldstrid och en desto mera välgjord biljakt. Därefter byter filmen kurs och förvandlas till en arketypisk fängelsefilm, med allt detta innebär. Först en bra bit in börjar det likna någon sorts survival horror-film. I övrigt skymtar en del bara bröst i förbifarten. Trots att filmen kanske inte lyckats uppnå kultstatus så har konceptet faktiskt återanvänts i form av Dead Men Walking (2005).

Konceptet bakom de levande döda känns inte speciellt genomtänkt, eller så förklaras det bara aldrig i detalj. Det framgår exempelvis inte om de verkligen är döda eller inte, men det rör sig i alla fall om ett virus med en inkubationstid på åtskilliga timmar. De smittade är i alla fall våldsamma och urstarka, men ”bränner ut sig” efter en tid. Exakt hur viruset smittar är också aningen oklart.

Produktionen är billig men kompetent, och det rör sig trots allt om en professionell filmproduktion. Fotot och klippningen för dock snarare tankarna till en teve-produktion, och John Saxon lär också haft hjälp med regin som haltar fram i god takt. Skådespelarinsatserna är ungefär vad man kan förvänta sig men filmen innehåller även en hel del riktiga veteraner, och det är framför allt de tacksamma skurk-rollerna som lyckas underhålla. Gore-effekter är nedtonade även om flera scener är ganska spekulativa, och även makeup-effekter håller för närmare granskning. Filmens stora svaghet är dock det förvirrade manuset, som också lär vara ett verk av flera olika upphovsmän.

En gammaldags B-film med pseudo-zombier i fängelsmiljö, utan speciellt mycket gore eller nakenhet.

Inga kommentarer: