recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Night of the Creeps (1986)

Fred Dekker (regi, manus), David B Miller (makeup-effekter), m fl

En kriminalinspektör utreder ett mystiskt dödsfall på det lokala universitet, och det visar sig att en 27 år gammal hemlighet kommit i dagen. Ett par studenter har ovetandes släppt lös ett utomjordisk experiment som förvandlar offren till levande döda. Den medelålders polismannen måste nu konfrontera sina inre demoner för att kunna rädda situationen innan hela studenthemmet är dödsdömt.

Denna kultförklarade amerikanska skräckkomedi från 1980-talet är i själva verket en hyfsad zombiefilm i SF-genren, kombinerad med en collegefilm av det mer ordinära slaget. Det finns även påtagliga survival horror-inslag liksom filmen i viss mån kan betraktas som en hyllning till zombiefilms-genren som sådan. (Rollfigurerna är exempelvis namngivna efter kultförklarade filmmakare.) Såväl den stämningsfulla inledningen, som den aningen krystade avslutningen, utgör också kopplingar till klassikern Night of the Living Dead (1968), liksom det finns direkta referenser till filmen ifråga.

De levande döda utgörs antingen av levande människor som dör och förvandlas till zombier eller av lik som återuppväcks. I själva verket rör det sig om en slags igelliknande parasiter av utomjordisk härkomst, vilka går in genom munnen på sitt offer och sätter sig i hjärnan, där de förökar sig explosionsartat. Innan zombien deaktiveras genom att huvudet splittras och ynglen trillar ut, försöker den levande döde hitta nya offer för parasiterna. Den reanimerade kroppen kan dock förintas relativt enkelt genom våld, medan det bästa sättet att förgöra själva parasiterna är att använda eld alternativt kraftig hetta.

Trots att det egentligen rör sig om en ganska fånig B-film håller både produktion och specialeffekter (inkl makeup-effekter) en hyfsad standard, speciellt med hänsyn till filmens ålder. Manuset känns också genomtänkt och skådespelarna gör åtminstone inte bort sig fullständigt. Filmen är faktiskt ganska underhållande även om man bortser från själva zombieinslaget, som dock emellanåt känns lite sekundärt. Det är också detta som främst skiljer den från exempelvis The Return of the Living Dead (1985) som annars kan anses vara snarlik vad gäller både tema och innehåll. Den är ändå inte helt utan sina poänger som zombiefilm, mycket tack vare det ovanligt lyckade SF-upplägget.

En lättsam ungdoms-/skräckkomedi, med både zombie- och SF-inslag. Överraskande sevärd med tanke på förutsättningarna och filmens ålder.

(Se även kommentarer nedan för uppgifter för olika versioner av filmen.)

1 kommentar:

Fläskätaren sa...

Kommentarer om olika versioner:

Teve-versionen lär ha ett alternativt slut, som ursprungligen ströks ur bioversionen av filmen.

VHS-utgåvan är några minuter kortare än bioversionen men har samma slutscen.

HDNet-versionen (teve) verkar vara en HD-versionen av den ursprungliga bioutgåvan.