recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

TEMA The Dead, del 3

Efter succéerna med både Night of the Living Dead (1968) och Dawn of the Dead (1978) stod det klart att serien skulle bli en trilogi och därmed få en avslutande tredje del. Originalmanuset till uppföljaren Day of the Dead kretsade kring ett samhälle i form av en enklav skyddad bakom elstängel som byggts upp av överlevare. Även en underjordisk bunker figurerade i handlingen liksom levande döda som dresserats till att utföra enklare sysslor samt att lyda order. Själva temat skulle ha varit hur människor helst undviker det som är obehagligt och därmed blundar för den verklighet som existerar utanför synhåll. Visionen var ganska storslagen och krävde en helt annan finansiering än de tidigare lågbudgetfilmerna i serien haft.

Day of the Dead utkom slutligen 1985, men först efter att manuset fått skrivas om på grund av att den utlovade filmbudgeten halverats. Anledningen till detta skall i sin tur varit att Romero inte kunna tänka sig tona med de mer eller mindre obligatoriska vålds- och goreinslagen i filmen. Mycket av handlingen och själva huvudtemat fick dessvärre strykas och det som återstod var i princip den underjordiska miljön, experimenten med levande döda och själva den blodiga finalen. Slutresultatet blev alltså en helt annan film än den som var tänkt från början. Fokus hamnade nu istället på själva zombierna och hur Romeros koncept egentligen fungerar och varför.

Även om filmen inte nödvändigtvis var sämre än sina föregångare, så floppade den på biograferna. Faktum är att Romero inte klarade konkurrensen från en ny generation amerikanska zombiefilmer. Survival horror-komedin The Return of the Living Dead (1985) hade för övrigt premiär samtidigt som mästarens senaste zombieepos. Ironiskt nog lär det just ha varit beteckningen "Living Dead" (jfr "Night of the Living Dead") i den konkurrerande filmens titel som fångade biopublikens intresse.

Själva varumärket "Day of the Dead" har för övrigt hamnat på villovägar och utnyttjats för att marknadsföra zombiefilmen Contagium från 2005, under titeln Day of the Dead 2: Contagium. Ironiskt nog lanserar filmen ett helt eget och ganska originellt zombiekoncept, vilket i sig gör filmen ickekompatibel med Romeros 20 år äldre förlaga.

Apropå varumärket så är en nyfilmatisering av originalet, Day of the Dead, på gång i skrivande stund. Filmen lär dock endast bli löst baserad på originalet, även om det faktiskt förefaller som att flera av rollfigurerna återanvänds. Till skillnad från den förra nyfilmateriseringen, nämligen Dawn of the Dead (2004). Det återstår också att se om det nya manuset tar tillvara på några av de element som fick plockas bort från originalet (se ovan).

Under 1990-talet cirkulerade rykten om en eventuell fjärde uppföljare till det som fortfarande var trilogin The Dead med arbetsnamnet Twilight of the Dead (alternativt Dusk of the Dead). Manuset växte fram medan Romero arbetade som professionell manusförfattare i Hollywood. Det slutliga manuset kan sägas vara ett resultat av filmskaparens frustration med de stora filmbolagen, vilka visserligen varit villiga att betala rundhänta belopp för filmmanus, men som styvnackat vägrat anta något av hans verk. (Romero lär exempelvis ha skrivit ett tidigt manus till filmatiseringen av survival horror-tevespelet Resident Evil. Denna skall dock ha refuserats av tevespels-tillverkaren själva.)

Manuset till det som sedermera blev Land of the Dead, den fjärde delen i The Dead-serien, skulle komma att realisera flera av de uppslag som fick strykas från föregångaren Day of the Dead. Denna gång skulle filmen dock göras på rätt sätt, och jakten på finansiärer började. Tack vare den fortfarande pågående zombiefilms-trenden, med inte minst nyfilmatiseringen av Dawn of the Dead, gick alla planer slutligen i lås utan att Romero behövde kompromissa med sitt manus.

Land of the Dead utkom 2005 och gick även upp på biograferna i Sverige. Även om filmen skiljer sig från resten av serien på många punkter, inte minst för att den är så pass påkostad, så anknyter den givetvis till både temat i Day of the Dead och till serien i övrigt. Däremot skulle man, om man vill vara elak, kunna säga att Romero faktiskt presterar bättre när han behöver kompromissa litet och inte minst hålla igen på utgifterna. Den här recensenten anser i alla fall att Land of the Dead är den svagaste delen i, och egentligen inte tillför någonting till, The Dead-sviten.

Trots att filmen inte blev den biosuccé man hoppats på, verkar DVD-versionen ha varit desto mer framgångsrik, inte minst internationellt. Därför lär det faktiskt existera planer på en ytterligare en uppföljare. Det som främst skulle skilja denna från de fyra tidigare, torde vara att handlingen är mer eller mindre en direkt fortsättning på den föregående filmen. Men också att det antagligen inte rör sig om någon biofilm denna gång, med allt detta innebär.

Inga kommentarer: