recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Living Dead in Tokyo Bay (1992)

Kazuo Komizu (regi), m fl

Från en klarblå himmel dimper en meteorit ned i havet utanför Tokyo. Ett giftigt moln av ånga sveper in över stora delar av Japan och militären inför snabbt undantagstillstånd. Endast en kort tid därefter har huvudstaden förvandlats till ett förött slagfält där militären och de horder av levande döda som numera befolkar dess gator kämpar om kontrollen. De sista överlevarna har barrikaderat sig inne i väntan på undsättning från militären samtidigt som någonting inte riktigt stämmer med den militära närvaron. Den unga kvinnliga hemliga agenten Keiko är ute på ett topphemligt uppdrag som såväl försätter henne på kollisionskurs med plundrande marodörer som med en fraktion inom militären som försöker utnyttja den uppkomna situationen för sina egna syften. Samtidigt försöker Keiko lokalisera sin far som leder den stora räddningsoperationen i Tokyo men som inte hörts av på länge.

Denna B-films-höjdare av den japanska exploitation-filmens nestor Kazuo Komizu, som är mera känd bland sina fans som "Gaira", innehåller inga sexuella utsvävningar eller ens någon nakenhet. Däremot torde detta vara själva förlagan till de japanska tevespelen i Biohazard-sviten, vilka alltså getts ut här i Västvärlden under varumärket Resident Evil. Konceptet i den här filmen bär nämligen på många likheter med det så kallade T-viruset och det lär inte vara någon tillfällighet att båda är från Japan. Så som att viruset inte enbart animerar döda kroppar, utan även kan användas för att ge upphov till övermänskliga krafter och allehanda mutationer. Det finns även likheter mellan filmatiseringarna av Resident Evil och den här filmen, då de båda är actionfilmer med en kvinnlig superagent i huvudrollen och då de båda präglas av en sorts tevespels-estetik. Där de betydligt modernare imitationerna försöker ha en närmast futuristisk look, ger denna lågbudget-film snarare sken av att vara inspelad på 1980-talet. Originalet må inte vara lika påkostat men vinner istället på den omistliga charmen!

I övrigt är filmen i kortaste laget och handlingen stundtals nästan helt obegriplig, så som endast en japansk film kan vara. Filmen har dock många välgjorda scener som fullkomligen dryper av atmosfär – men frågan är hur mycket av känslan i själva verket sitter i den slitna VHS-kopia som den här recensionen utgår ifrån. Det är hur som helst en salig blandning av såväl survival horror och action, som SF och cyberpunk – och det fungerar! Det rör sig dock inte om någon vanlig kampsports-film då huvudrolls-innehaverskan in själva verket lär vara en professionell fribrottare till yrket! Förutom de japanska skräpkulturs-fånigheterna lyser filmens etniska tillhörighet igenom i budskapet. Dels kretsar berättelsen kring en väldigt japansk far-dotter-relation, och dels bjuds det på en tämligen självkritisk bild av japansk kultur och historia.

George A Romeros ande vilar tung över produktionen, visserligen filtrerad genom den japanka populärkulturens prisma, och detta gäller inte enbart den visuella retro-känslan. Även de levande döda i sig torde beveka de mest fanatiska lärjungarna av den åldrige kungen av zombiefilms-genren. Det enda som behöver tilläggas är greppet att låta alla (levande) människor redan vara besmittade med det virus som leder till att de senare återuppstår efter sin död (exempelvis i händerna på de levande döda). Det är på samma gång lika genialiskt som det är uppenbart. Specialeffekterna i filmen är också ungefär vad man kan förvänta sig med både starka och lite svagare stunder. Det som filmbudgeten inte riktigt har räck till har filmmakaren ändå lyckats lappa ihop med litet talang.

En underhållande japansk action-zombiefilm med inslag av SF. Rekommenderas till den som gillar äldre B-filmer.

Inga kommentarer: