recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Dead Life (2005)

William V Schotten (regi, manus, m m), m fl

Till slut inser Maxx att någonting är väldigt fel. Först blev han attackerad av en galning längs vägen och sedan tränger sig någon in på hans föräldrahem och attackerar en av hans vänner. Medan Maxx och hans kamrater har ägnat sig åt att dricka öl och snacka skit har hela grannskapet nämligen blivit översköljt av en våg av levande döda! Nu är man helt plötsligt fångar inne i huset och Maxx som inte ens hunnit fixa vattenledningarna. Snart inser man att varken teven eller radion har någon mottagning, liksom att zombierna utanför bara blir fler och fler. Men ingen tror väl på något så overkligt som levande döda?

Denna amatör-produktion kanske ser lovande ut på papperet men lider dessvärre av många brister. Till att börja med verkar den vara producerad tillsammans med familj och vänner. Den är vidare inspelad på 8 mm film, vilket istället för att resultera i en mera stämningsfull bild, enbart får bilden att se repig och omodern ut. Filmen behandlar hur som helst ett utbrott av levande döda i förorten, och själva processen är faktiskt intressant att följa. Handlingen stagnerar dock snart men när man bestämmer sig för att ge sig ut på vägarna blir det istället desto intressantare. I slutändan hoppas man nästan att filmen inte skall få det förutbestämda slut som en sådan här berättelse tarvar, utan att man istället skall få följa med rollfigurerna på en odyssé tvärs genom USA. Själva slutscenen är dock riktigt bra och räddar i viss mån en i övrigt trist film med endast ett par riktigt effektiva scener. Bland de mindre lyckade märks bland annat en nyhetssändning som inte alls övertygar. Action-scenerna är inte heller mycket att hurra för.

Filmmakaren verkar inte ha kunnat bestämma sig för om det är ett köttätande virus eller någonting helt annat (läs: övernaturligt) som orsakar zombie-utbrottet. Det kan också vara så att man som tittare skall sväva i ovisshet, men här känns det bara förvirrande och inte alls tankeväckande. De levande döda är hårt traditionsbundna men det verkar samtidigt som att de inte är helt och hållet döda från första början, utan att de har kvar grundläggande livsuppehållande processer (vilket i o f s inte alls är ologiskt). Ett unikt inslag är också att zombierna i brist på andra byten äter av sig själva (och kanske också varandra)!

Hela produktionen är amatörmässig från början till slut, utan någon nämnvärd tillstymmelse till talang vare sig hos rollbesättning eller filmteam. Manuset lever inte heller upp till själva grund-idéen och dialogen haltar betänkligt. Makeup-effekterna är vidare ojämna som bäst liksom gore-effekterna knappast imponerar. Däremot förekommer en del ovanligt grova scener men dessa förlorar också sitt chockvärde när alltsammans är så pass taffligt genomfört.

En amatörmässig standard-zombiefilm utan några egentliga ljuspunkter. Endast för riktiga zombiefilms-fanatiker.

Inga kommentarer: