recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Clive Barker's The Plague (2006)

Hal Masonberg (regi, manus), Clive Barker (produktion), m fl
  • filmen är producerad under skräckförfattaren och filmmakaren Clive Barkers varumärke Midnight Picture Show
För tio år sedan föll alla barn under tio år i hela världen oförklarligt i koma. Ingen förklaring har kunnat ges och det verkar inte heller finnas något hopp om att uppväcka dem. Eftersom alla nyfödda föds medvetslösa har graviditet förklarats olagligt. I denna turbulenta tid återvänder Tom Russel till sin födelseort. Föga anar han att han snart blir indragen i ett farligt spel om mänsklighetens fortsatta öde.

Denna amerikanska skräckfilm ger intryck av att vara en tevefilm alternativt ett pilot-avsnitt till en teveserie. Även om den inte handlar om levande döda så rör det sig alltså om en riktig survival horror-historia med gott om referenser till zombiefilms-genren. Det rör sig istället om barn och ungdomar som vaknar upp från ett komaliknande tillstånd, vilka närmas skulle kunna beskrivas som en slags sömngångare. De verkar också ha ett kollektivt medvetande av något slag liksom de är förhållandevis starka. Inspirationen kommer därmed närmast från 28 Days Later (2002) än från zombiefilmen.

Produktionen som sådan är helt ok för en lågbudget-skräckfilm. Filmen är dock vare sig riktigt spännande eller skrämmande, även om det inte är något fel på själva premissen. Det bästa med hela filmen är förmodligen också vissa av survival horror-elementen. Handlingen har i övrigt åtskilliga logiska luckor liksom den har en tendens att upprepa sig självt. Själva konceptet är pseudo-religiöst men förklaras aldrig närmare, liksom själva slutet känns väldigt flummigt. Trots att filmen slutar med ett jättelikt antiklimax så är det ändå, på sätt och vis, ganska poetiskt. Temat är i alla fall hopp och uppoffring.

En ganska intetsägande survival horror-film i skräckfilms-genren, men ingen zombiefilm över huvudtaget.

Inga kommentarer: