recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Hood of the Living Dead (2005)

Eduardo Quiroz (regi, manus, produktion), Jose Quiroz (regi, manus, produktion), m fl

  • Eduardo Quiroz har en liten biroll i filmen
Ricky försöker uppfostra sin yngre bror Jermaine samtidigt som han är under hård press på sitt arbete som laboratorietekniker. Helst av allt skulle han vilja flytta från förorten i Oakland till ett lugnt vitt område där hans vita flickvän också skulle trivas, inte minst för att brodern inte skall fortsätta umgås i fel sällskap. Innan det blir av händer dock det otänkbara och Jermaine blir skjuten av kriminella element. I ett försök att rädda honom ber Ricky sin kollega från laboratoriet att hämta ett experimentellt ämne som återuppväcker döda celler. Alla återupplivningsförsök är dock förgäves, men på väg till bårhuset vaknar Jermaine till ett icke-liv som blodtörstig zombie!

Detta försök till en zombiefilm med etnisk färg hör definitivt hemma i lågbudget-facket, om inte rent av i noll-budget dito. Det rör sig alltså om en B-film som helt och hållet bärs upp av ren entusiasm samt all den talang filmmakarna har kunnat frammana. Resultatet blir inte speciellt uppseendeväckande, vare sig i ett positivt eller ett negativt hänseende. Det rör sig alltså om en ganska standardmässig och intetsägande zombiefilm som knappast tillför någonting till genren, förutom lite lokalfärg och ett par hip hop-låtar i soundtracket. Det är dessvärre lätt att irritera sig på förorts-tugget och de unga skådespelarna, men samtidigt känns miljöer och roller trovärdiga (med undantag från yrkesmördaren "Romero" då) – troligen för att filmmakarna visar upp för dem välbekanta miljöer och situationer. Faktum är att filmen inledningsvis utgör ett välspelat drama som handlar om ganska knepig en brödrarelation, vilken sedan utgör motiven för resten av handlingen. Många scener är dock onödigt utdragna och filmen känns ibland såväl lång som tråkig, men den innehåller också en del underhållande och intressanta scener. Samtidigt som många scener är väldigt pratiga är dialogen åtminstone inte illa skriven – alternativt är skådespelarna väldigt bra på att improvisera. Även om de levande döda utgör filmens stora besvikelse så är själva upplägget förhållandevis intressant, eftersom man får i detalj följa utbrottet steg för steg, och hur man försöker förhindra en fullskalig epidemi innan den hinner bryta ut. Å andra sidan får man aldrig heller se ett fullskaligt utbrott, vilket är litet synd.

Apropå de levande döda så rör det sig här om för filmens utgivningsår ganska typiska zombier. De kan alltså vara både snabba och starka, även om själva konceptet inte känns speciellt genomtänkt eller konsekvent implementerat. Det rör sig om en smitta som förs vidare genom blod eller saliv, och zombierna är inte enbart människoätare utan attackerar även djur. Hjärnan är här inte det centrala utan det är istället hjärtat, då det pumpar runt det ämne i kroppen som åter-aktiverar den döda vävnaden.

Det rör sig som sagt om en ytterst billig produktion och den främsta resurs filmskaparna haft är utan tvekan rollbesättningen. Utan skådespelarnas insatser (och regissörens anvisningar till dessa amatör-skådespelare) hade den ganska intetsägande handlingen förblivit helt ointressant. Medan fotot och ljussättningen lämnar en del att önska är ljudkvaliteten faktiskt, för en gångs skull, fullt godtagbar. Vad gäller specialeffekter så är det dessvärre väldigt sparsmakat med såväl gore som makeup, liksom de fåniga ljudeffekterna förtar ytterligare från upplevelsen. Samtidigt har filmmakarna haft vett nog att inte försöka genomföra någonting som man inte riktigt haft resurser till eller saknat kunskap om. Den låga produktionskvaliteten är dock tydligast vad gäller en del rekvisita liksom vissa inspelningsplatser, vilka inte alls övertygar (förför allt i laboratoriescenerna).

En urban lågbudget-zombiefilm, utan gore.

Inga kommentarer: