recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Una de zombis (2003)

Miguel Á Lamata (regi, manus), Miguel Á Aijón (manus), Santiago Segura (produktion), m fl

  • manusförfattaren Miguel Á Aijón spelar sig själv i filmen, liksom producenten Santiago Segura har multipla roller (däribland som sig själv)
Filmnörden Aijón har alltid haft en nästan ohälsosamt livlig fantasi. När hans föräldrar slutligen slänger ut honom bestämmer han sig för att göra slag i saken och göra en film. En dålig film visserligen, men en riktig film likväl. Först måste han dock övertyga sin loser till barndomsvän Caspas att hjälpa honom. Även om Caspas har sina egna problem att handskas med så inleds den plågsamma process som kallas filmskapande. Ett manus behövs givetvis och efter ett par misslyckade försök sätter Aijón igång med att skriva sin debutfilm. Den kommer att innehålla allting som är bra med filmmediet, så som action, sex, gangsters och levande döda. Saken är bara den att staden skakas av en våg av våldsdåd med satanistiska förtecken. Personer ur Aijóns liv – både den verkliga och de påhittade delarna – visar sig ha mycket med komplotten att göra. Snart är de aspirerande filmmakarna inblandade i en våldsam strid som inte bara hotar hela staden, utan i förlängningen också resten av världen!

Denna spanska independent-produktion är i själva verket en slags metafilm som arbetar med flera tids- och verklighetsplan. Filmen är lyckligtvis välskriven och väldigt genomtänkt, varför resultatet faktiskt är ganska intressant om än ibland aningen förvirrande. Tonen är genomgående rå och dialogen vulgär, och filmen innehåller många härligt motbjudande scener. Filmen innehåller även, inte helt oväntat, flera hänvisningar till andra filmer men också ett musiknummer och en het spansk sexscen. Trots titeln (”En zombiefilm”) tillhör filmen dessvärre inte zombiefilms-genren så som den definieras på den här bloggen, utan det levande döda inslaget handlar mera om att skurkarna har blivit återuppväckta av en zombiemästare, och är därmed i dennes våld. De har med andra ord väldigt lite gemensamt med människoätande vandrande lik, även om ett skott i pannan ändå verkar vara ett säkert sätt att göra sig av med dem.

Filmen är framför allt stilsäker och även snyggt filmad, med en slags billig estetik. Specialeffekter är övertygande som bäst, och skådespeleriet håller en jämn hysterisk nivå. Manuset är som sagt välskrivet och rollerna genomgående tacksamma, varför ett visst överspel helt enkelt hör till. Dialogen passerar allt som oftast alla gränser för god smak men det skall antagligen ses som en del av humorn. Eftersom det rör sig om en renodlad B-film är humorn alltså helt central, och den komiska tajmingen är också för det mesta klockren. Antagligen kommer filmen att åtnjuta någon form av kultstatus inom spansk film i framtiden.

En välgjord men vulgär B-film med mycket actioninslag. Dock ingen zombiefilm över huvudtaget.

Inga kommentarer: