recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Return of the Living Dead III (1993)

Brian Yuzna (regi, produktion), John Penney (manus m m), m fl

  • fristående men officiell uppföljare till The Return of the Living Dead (1985)
  • filmen har lanserats både i en klippt och en oklippt version (den här recensionen utgår ifrån en oklippt brittisk utgåva)
  • filmen skall även finnas i en något förlängd spansk utgåva
Sonen till en högt rankad forskare inom ett hemligt militärt projekt råkar ut för en olycka där han förlorar sin flickvän. Förlusten känns så överväldigande att han tar hennes döda kropp till forskningslaboratoriet i ett försök att återuppväcka henne. Utan att tänka på konsekvenserna förvandlar han flickvännen till en levande död som drivs av en hunger som hon aldrig kommer att kunna mätta. Tillsammans flyr de som jagade flyktingar medan fadern desperat försöker göra allt som står i hans makt för att sonen inte skall råka illa ut.

Detta är ytterligare en fristående uppföljare till The Return of the Living Dead (1985) men skiljer sig markant från de båda tidigare filmerna i serien. Istället för att upprepa handlingen i de tidigare filmerna fokuserar berättelsen här på en ung kvinna som sakta men säkert faller ned i den avgrund det innebär att förlora sin mänsklighet. Monstertemat känns dock lite bortkastat på en zombiefilm, liksom survival horror-aspekten delvis hamnar i skymundan. Det är också snarare en actionorienterad skräckfilm med romantiska element, än någon svart komedi. Filmen passar helt enkelt inget vidare in i serien som sådan, vare sig vad gäller stämning eller innehåll.

Precis som i föregångarna finns det flera sorters levande döda, men faktum är att den kvinnliga huvudrollens vandöda tillstånd ändå avviker betydligt från grundkonceptet. Även om man antagligen får förlåta detta med hänsyn till handlingen som sådan. Man har dock försökt göra det bästa av det faktum att de levande döda har ett behov av hjärnsubstans, och man får tack och lov aldrig se zombier bita sig igenom någons skallben! De levande döda beter sig också något annorlunda jämfört med tidigare filmer, och de såväl bits där de kommer åt som de använder tillhyggen om sådana är tillgängliga. Samtidigt som zombierna i övrigt har blivit mer groteska än i tidigare filmer, så ligger konceptet på sätt och vis närmare de mer traditionella zombiefilmerna. Det rör sig exempelvis om en smitta som sprids genom bett, vilket åtminstone ger potentialen till en mer renodlad epidemisituation. Dessutom är de levande döda här betydligt starkare än en levande människa.

Även om filmen alltså är betydligt annorlunda jämfört med originalet, eller jämfört med zombiefilms-genren som sådan, så finns det ändå vissa återkopplingar till den första filmen i serien. Detta i sin tur innebär en slags återkoppling till genrens rötter i form av klassikern Night of the Living Dead (1968). Vidare förklaras delar av bakgrunden till den kemiska substans som ger upphov till de utbrott som de tidigare delarna handlar om. Filmen är hur som helst full av spektakulära makeup-effekter och innehåller även en del gore, liksom både sex och viss nakenhet. Slutet innebär hur som helst ett våldsamt klimax och själva slutscenen är dessutom tänkt att vara romantisk.

En annorlunda zombiefilm som varken riktigt passar in i serien ifråga eller i genren som sådan. Rekommenderas dock till fans av B-skräckfilmer.

Inga kommentarer: