recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Zombie Bloodbath 2: Rage of the Undead (1995)

Todd Sheets (regi, manus, m m), m fl

En grupp ungdomar som hamnat i knipa och tre förrymda fångar sammanstrålar på en avsides belägen gård. Situationen utvecklar sig till ett kidnappardrama tills någon råkar väcka en ondska som legat begraven på tomten i femtio års tid. Gården var nämligen centrum för en kannibalistisk sekt av djävulsdyrkare, och snart är ett fullskaligt utbrott av levande döda ett faktum.

Denna uppföljare har enbart upphovsmannen och titeln gemensamt med sin föregångare, liksom fascinationen för spekulativa gore-effekter för deras egen skull. (Dessutom återkommer ett par skådespelare från den första filmen – dock i andra roller.) Uppföljaren känns mera "vuxen" i bemärkelsen extrem våldsfixering. Finalen är väldigt blodig men känns dessvärre bara tröttsam. Om originalfilmens tema var anti-kärnkraft, så skulle budskapet här kunna uttydas vara emot satanism, eller nåt.

De levande döda känns igen från genren i allmänhet och från föregångaren i synnerhet, även om det här alltså rör sig om ockulta krafter som är i rörelse. Makeup-effekterna är också på det stora hela överlägsna originalet. Death metal-soundtracket som ackompanjerar zombierna känns dock väldigt tröttsamt i längden.

Handlingen är förvisso lika korkad som tidigare men i övrigt är produktionen betydligt proffsigare, om användning av ordet kan ursäktas i sammanhanget. Det rör sig dock fortfarande om independent-filmens korp-division, men såväl regi, rollbesättning och inte minst kameraarbetet har förbättrats avsevärt. Ett par roller är dock fruktansvärt överspelade, men det förefaller åtminstone vara medvetet. Speciellt klippning och ljud hade behövt mera omsorg, men en del inspelat material lär dessvärre ha gått förlorat under post production-arbetet.

En våldsam men i övrigt intetsägande zombiefilm. Enbart för gore-fantaster.

Inga kommentarer: