recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

House of the Dead (2003)

Uwe Boll (regi, produktion), Mark A Altman (manus, produktion), m fl

  • filmen baseras på en tevespels-förlaga, men själva handlingen skall utspela sig före spelen i The House of the Dead-serien
  • den har fått en uppföljare: House of the Dead 2 (2005)
En grupp rika och bortskämda ungdomar från Seattle missar båten till årets stora ravefest som arrangeras på en avlägsen ö. Enda sättet att ta sig dit är att anlita en lokal fiskebåtskapten som jagas av kustbevakningen för smuggelmisstankar. Denne varnar dock för att platsen kallas för Dödens ö och väl framme visar det sig att festplatsen är övergiven. Frågan är var alla gästerna har tagit vägen?

Denna internationella samproduktion är själva verket en adaption av ett tevespel och i likhet med Resident Evil (2002) tar specialeffekter och poänglösa actionscener helt överhanden. Kopplingen till spelet är dessutom pinsamt tydlig då man till och med klippt in tevespels-sekvenser mitt i actionsscenerna! Därmed liknar filmen snarare en förvuxen musikvideo eller en reklamfilm för spelet ifråga. Det rör sig dock om en zombiefilm (oavsett hur man definierar genren) men fenomenet är dessvärre begränsat till en isolerad ö.

De levande döda är i själva verket reanimerade lik och är alltså ett resultat av pseudovetenskap. Själva nyckeln förefaller vara blodet, eller något ämne i blodet, och det rör sig antagligen om någon form av mutation, eller nåt. Även om det finns likheter med mer traditionella levande döda i zombiefilms-genren så finns det också gott om skillnader. Det verkar exempelvis inte röra sig om någon smitta som sprids från den levande döde till offret, och man behöver inte heller nödvändigtvis skjuta zombierna i huvudet för att de skall deaktiveras. Å andra sidan verkar det som att deaktiverade lik kan återuppväckas på nytt. De levande döda är vidare väldigt snabba och smidiga, liksom de gärna både simmar och använder tillhyggen. En spottar även syra, av någon outgrundlig anledning, liksom zobiernas ögon lyser i mörkret i en scen, också till synes utan någon egentlig anledning. Eftersom det rör sig om en tevespels-adaption så finns det givetvis ett särskilt zombiemutant-monster för själva slutstriden.

Det är hur som helst en extremt tröttsam actionfilm med omotiverade specialeffekter, en hel del vapenfetischism och inte minst gott om (lätt) nakenhet. Handlingen är vidare så gott som obefintlig och det märks verkligen att det är en modern biofilm, på gott och ont. Om man bortser ifrån de digitala specialeffekterna så är det svårt att hitta några kvaliteter i produktionen, över huvudtaget. Makeup-effekterna håller exempelvis en väldigt ojämn nivå.

En tevespels-adaption med gott om zombier och action men ingenting mera. Rekommenderas inte ens till fans av tevespels-förlagan.

1 kommentar:

Fredrik sa...

Måste erkänna att jag inte sett den än, mest pga filmens dåliga rykte och att Uwe Boll inte har bättre rykte han. Men endera dan får man nog se den trots att du verkar hålla med om att den är skit.