recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Bride of Re-Animator (1990)

Brian Yuzna (regi, manus, produktion), Anthony Doublin (make up- och specialeffekter), m fl

Herbert West fortsätter sina bisarra experiment med att återuppväcka de döda och har precis gjort ett jättelikt genombrott. Läkaren och kollegan Daniel Cain dras motvilligt åter in i Wests mardrömslika värld när denne lovar att återuppväcka hans döde fästmö. Hon förolyckades i samband med Wests förra experiment, en incident som även är känd som Miskatonic-massakern...

Denna uppföljare är en uppenbar hyllning till inte enbart sin föregångare, utan även till skräckfilms-klassikern Bride of Frankenstein (1935), vilket såväl reflekteras i titeln som i innehållet. Bland annat inledningsscenen och själva finalen lär däremot vara baserade på skräckberättelser av Howard P Lovecraft. Konceptet med den självlysande vätskan från den tidigare filmen utvecklas ett steg längre, även om handlingen inte är helt konsekvent i detta hänseende. Resultatet får väl sägas vara blandat men filmmakaren Brian Yuzna har inte heller haft några pretentioner utöver att göra en underhållande uppföljare, vilket också innebär att den svarta humorn är intakt och fungerar väldigt bra. Det finns dock gott om upprepningar från den förra filmen, på gott och ont, och själva konceptet blir lätt aningen utvattnat.

Filmen är en hyfsad uppföljare och innehåller även några av de ruggigaste levande döda (i form av vandöda mentalpatienter) på film någonsin, men man måste antagligen ha sett originalet för att kunna uppskatta handlingen. Manuset i sig är överraskande spännande och även väldigt underhållande, även om specialeffekterna i praktiken tyvärr tillåts helt ta överhanden. De senare håller dock genomgående hög standard. Huvudrollsinnehavarna gör (än en gång) ett gott arbete medan den (nytillkomna) kvinnliga rollen drar ned helhetsintrycket. Det absolut sämsta med hela filmen är dock det förbaskade flygande huvudet!

En underhållande uppföljare som borde tilltala den som gillar föregångaren. Men det finns även en del att hämta för zombiefilms-älskare.

Inga kommentarer: