recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Zombie Holocaust (1980)

Marino Girolami (regi), Fabrizio De Angelis (produktion m m), m fl

  • det finns även en nedklippt amerikansk version med titeln Dr. Butcher M.D. från 1982, som dessutom innehåller en alternativ inledning samt har ett annat soundtrack
Mystiska brott med kannibalistiska förtecken i New York föranleder en grupp bestående av en antropolog, en polisman och en journalist att åka till en avlägsen ö i Sydostasien. Där möter man upp med en vetenskapsman som praktiserar medicin i vildmarken. Spåren leder vidare till en vulkanisk ö där infödingarna sägs praktisera kannibalism.

Detta är en av de otaliga italienska kannibal- och zombiefilmer som gjordes kring år 1980. Den är delvis gjord av samma personer som (på olika sätt) medverkade i Zombie Flesh-Eaters (1979) av Lucio Fulci, som filmen också plagierar. De få levande döda som faktiskt förekommer i filmen är enbart viljelösa slavar, varför den aldrig utvecklar sig till någon survival horror-historia. Filmen handlar istället om kannibalism bland primitiva människor, och det är alltså de levande döda som står på menyn! Make up-effekterna är hur som helst under all kritik.

Det är en ogenomtänkt och inte heller speciellt originell film, med en hel del blodiga scener liksom gott om omotiverad nakenhet. Filmen handlar alltså snarare om effektsökeri och sensationalism, och fungerar vare sig som skräckfilm eller zombiefilm.

En oinspirerad kannibalfilm som endast torde intressera gore-fantaster. Zombiefilms-intresserade har över huvudtaget inget att hämta här.

Inga kommentarer: