recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Shock Waves (1977)

Ken Wiederhorn (regi, manus), Alan Ormsby (makeup-effekter), m fl
En grupp turister öluffar i Karibien när deras båt havererar. Man råkar ut för ett övernaturligt fenomen som dock bortförklaras av kaptenen, och därefter kolliderar man med vad som förefaller vara ett spökskepp. Man tar inte in vatten men har däremot fastnat på ett rev. Kaptenen försvinner spårlöst men lyckligtvis siktar man land. Resesällskapet har inget annat val än att ta sig i land på den okända, till synes obebodda, ön...

Denna underskattade amerikanska skräckfilm är oväntat välgjord och även nyskapande på temat levande döda. Här handlar det alltså om nazistiska experiment med supersoldater, vilket förklaras i den stämningsfulla inledningen. Däremot rör det sig egentligen inte om en renodlad skräckfilm, utan det är snarare en slags survival horror-historia med inslag av slasher-film. Det finns inte heller mycket till gore utan det är istället stämningen som är filmens styrka.

De levande döda har en ockult bakgrund och tillhör en speciell SS-enhet bestående av våldsverkare och brottslingar, vilka förvandlats till amfibiska levande döda (uppenbarligen i syfte att kunna bemanna ubåtar som kan stanna under ytan för gott). De drivs av blodstörst (men vare sig dricker sina offers blod eller äter av dem) och slåss med bara händerna. De verkar faktiskt vara så pass anpassade till sitt blöta element att de torkar ut relativt snabbt i dagsljus. Deras ögon är också känsliga för dagsljus.

Filmen är som sagt välgjord för att vara en lågbudget-produktion och om det finns någonting att klaga över så vore det den ganska obefintliga handlingen och den aningen ojämna klippningen. Makeup-effekterna fungerar tillfredställande liksom undervattenscenerna är väldigt välgjorda, medan specialeffekter i övrigt lyser med sin frånvaro. Skådespeleriet är också på topp, kanske på grund av de väldigt tacksamma rollerna (som är arketypiska men desto mer färgstarka).

En underskattad gammal zombiefilm med lite annorlunda levande döda. Ingenting för gore-fantaster dock.

1 kommentar:

marlan sa...

Oh, jag sitter och ser den här filmen i detta nu!
Vad kul med en zombie-blogg. Jag återkommer med förtjusning!!