recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Hell of the Living Dead (1981)

Bruno Mattei (regi, manus), Claudio Fragasso (manus m m), Giuseppe Ferranti (make up-effekter), m fl

Ett virus som återuppväcker de döda sprider sig av misstag från en hemlig och avlägset belägen forskningsanläggning. En grupp elitsoldater skickas till området och möter där ett par journalister som hamnat i klorna på de levande döda. Gruppen behöver inte bara tampas med den primitiva lokalbefolkningen och levande lik, utan också överkomma sina skilda motiv och försöka överleva tillsammans i vildmarken.

Detta är antagligen en av del allra sämsta filmerna i hela survival horror-genren och kommer också inte helt överraskande från Italien. Det rör sig i själva verket om ett plagiat av andra filmer i samma genre, främst succén Dawn of the Dead (1978). Inte bara element ur själva handlingen utan också soundtracket har nämligen hämtats därifrån, med eller utan tillstånd. Filmen utspelar sig dock i djungelmiljö, vilket främst visualiseras genom en mängd malplacerade dokumentärbilder som inte ens är hör hemma i sitt tilltänkta sammanhang.

De levande döda förefaller vara hämtade från andra zombiefilmer, och är också av minst lika varierade slag vad gäller beteende och beskaffenhet. Eftersom det saknas närmare eftertanke finns inte heller mycket att säga i ämnet. Den enda förmildrande omständigheten torde vara själva premissen, som faktiskt inte är lika ogenomtänkt som handlingen i övrigt.

Utöver att vara ett plagiat så finns det inte mycket gott att säga om produktionen som sådan. Skådespelarna är lika urusla som manuset, dialogen, make up-effekterna, dubbningen och klippningen. (Appropå klippning så ger de omoderna frisyrerna upphov till en del oavsiktliga komiska inslag.) Skådespelarna som spelar soldater är ungefär lika trovärdiga som den kvinnliga antropologens så kallade arbetsmetoder (vilka innefattar en hel del nakenhet) är övertygande. Själva slutet ger dock, om möjligt, filmen viss upprättelse. Här lyckas man nämligen fånga den undergångsstämning som många andra survival horror-filmer helt missat.

Här finns ingenting att hämta utöver en gnutta omotiverad nakenhet och mängder av misslyckade gore-effekter. Rekommenderas inte ens till inbitna zombiefilms-fantaster.

Inga kommentarer: