recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Outpost (2007)

Steve Barker (regi), m fl

Ett bittert inbördeskrig pågår i ett östeuropeiskt land och en suspekt figur med oklara planer hyr en grupp legosoldater från olika delar av världen för ett, på pappret, enkelt uppdrag. Det går i korthet ut på att eskortera vederbörande till och från en position mitt ute i ingenmansland. Väl framme visar sig målet vara en övergiven bunker från Andra världskriget, och djupt inne i bunkern återfinns vad som verkar vara resterna av en massaker med etniska förtecken. Ett av offren uppvisar livstecken men är dessvärre inte kontaktbar. Allting är dock inte vad det ger sken av att vara, och plötsligt blir man utsatta för ett eldöverfall. Vem har egentligen följt efter gruppen och i vilket syfte?

Denna brittiska lågbudget-film innehåller alla element av B-film men är faktiskt en väldigt välgjord film i den specialeffekts-tunga genren övernaturliga skräckfilmer. Man lyckas uppnå en tät stämning genom att filmmakarna i stort sett begränsat handlingen till en enda skådeplats och tvingats begagna sig av sitt konstnärskap istället för specialeffekter. Det rör sig alltså om en spökhistoria med en hel del action-inslag. Handlingen är ganska förvirrande men det verkar som att även detta är ett medvetet stämningsförhöjande grepp. De många dialekterna, varav vissa är mindre lyckade imitationer, kan också göra dialogen aningen otydlig varför en textad utgåva är att rekommendera.

De levande döda är också av det övernaturliga slaget och kan knappast kallas för någon sort zombier, då dessa inte alltid lyder under fysikens eller ens förståndets lagar. Själva förklaringen till gengångarna eller likspökena är hur som helst pseudo-vetenskaplig och som sådan haltar den dessvärre något. Det rör sig som väntat om nazisternas, vid det här laget ökända, experiment med att skapa supersoldater. Man kan lugnt påstå att försökspersonerna inte har vilat i frid, eller vilat över huvudtaget för den delen...

Produktionen känns som sagt påkostad trots den magra budgeten, inte minst tack vare att man lyckats anlita professionella skådespelare. Även om rollfigurerna kan vara aningen färgstarka ibland känns de ändå trovärdigare än vad filmer med betydligt större budget (och då speciellt amerikanska dito) lyckas frammana. Över huvudtaget känns produktionen genuin rakt igenom, vilket även omfattar fotot och ljussättningen. Man har också valt att använda bleka färger för att ge filmen en östeuropeiskt grådaskig känsla, vilket faktiskt fungerar förvånansvärt bra med hänsyn till handlingen. Skräck-scenerna är effektiva, även om manuset tar sig en hel del friheter för att få till just de rätta situationerna, liksom action-elementen (framför allt i form av eldstrider) är både intensiva och övertygande. Det förekommer även en del gore-effekter medan makeup-effekterna, klokt nog, sällan visas tydligt på bild.

Ingen zombiefilm men väl en välgjord lågbudget-skräckfilm med levande döda SS-soldater.

1 kommentar:

Stefan sa...

Bra och detaljrik recension. Tyckte själv att filmen var helt ok. Blir ju ruskigt med nazizombies (för nån slags zombies är de väl ändå) fast filmen kanske aldrig blev riktigt så ruskigt man hade hoppats.