recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Bad Taste (1987)

Peter Jackson (regi, manus, produktion, special- och make up-effekter, m m), m fl

  • upphovsmannen Peter Jackson har ett par egna roller i filmen, däribland en av huvudrollerna
Hela befolkningen på en avsides ort på Nya Zeeland försvinner spårlöst. Myndigheterna misstänker att utomjordingar har inlett en invasion och skickar in sin specialenhet för... denna typ av situationer. Den lilla expertgruppen har dock ingen aning om vad utomjordingarna egentligen är ute efter – eller vad dessa har gjort med lokalbefolkningen.

Denna splatterfilm av och med monsterregissören Peter Jackson utgör i själva verket dennes långfilmsdebut. Det framgår direkt att det rör sig om en B-film, men Jackson lyckas dölja det faktum att det i själva verket är en ren amatörproduktion. Det rör sig dock inte om någon zombiefilm, eller ens en skräckfilm, utan det är snarare en improviserad action-komedi i science fiction-genren. Däremot är det en survival horror-historia, men det som vid första anblicken förefaller vara någon form av levande döda, är istället utomjordingar som antagit mänsklig form. Dessa tillhör dock andra sortering och beter sig närmast som efterblivna idioter (varav förväxlingen med zombier).

Filmen visar än en gång vad man kan uppnå med ren vilja – och talang. Peter Jackson bevisar att han är en filmmakare att räkna med, med eller utan resurser i övrigt. Klippningen torde vara ett mästerstycke då den så gott som fullständigt lyckas hålla samman handlingen, som alltså tillkommit allt eftersom under arbetets gång. Filmen är också ganska spännande liksom de många slapstick-scenerna fungerar väldigt tillfredsställande. Men framför allt är det en mycket rolig och överdriven film, varför produktionens eventuella tillkortakommanden i övrigt knappast bekommer tittaren. Man skulle önska sig att den genomsnittsliga zombiefilmen vore så välproducerad!

En väldigt underhållande splatterfilm med survival horror-stämning. Däremot ingen zombiefilm, över huvudtaget.

Inga kommentarer: