recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Pot Zombies (2005)

Justin Powers (regi, manus, produktion, m m), m fl

  • en uppföljare, med arbetsnamnet Pot Zombies 2, lär vara under produktion i skrivande stund
Wankerville har fått problem. Eftersom hela befolkningen verkar vara cannabis-missbrukare kan det inte sluta lyckligt när förgiftad marijuana sprids av lokala langare. Myndigheterna är helt fel ute när de tror att utbrottet av levande döda beror på något okänt virus, när orsaken i själva verket är radioaktiva rökverk. Nåja, gottet slut, allting slut!

Denna amerikanska amatör-produktion förtjänar egentligen inte att distribueras kommersiellt, men lik förbannat marknadsförs filmen av Troma Entertainment. Filmen lär också vara inspirerad av Troma-filmer och faktum är att själva premissen mer eller mindre direkt är hämtad ur Class of Nuke 'Em High (1986). Med sina dryga 50 minuter lyckas denna så kallade komedi med konststycket att vara långtråkig, även om tittaren knappast kan belastas för att man emellanåt drar på smilbanden. Dumt är nämligen bara förnamnet, och även om höjdpunkterna är få, så som en del nakenhet (även manlig sådan) och sexuella situationer, kvalificerar sig filmen inte som den sämsta zombiefilmen någonsin.

Likheterna till Zombiegore (2003) är exempelvis slående men detta är trots allt en slags film – en episodfilm utan någon handling att tala om – till skillnad från nämnda styggelse. Och till skillnad från Mulva: Zombie Ass Kicker! (2001) rör det sig faktiskt om en zombiefilm och inte om... någonting annat. Och till skillnad från upphovsmannen till Deadhunter: Sevillian Zombies (2003) har filmmakaren (även om titeln används slapphänt i sammanhanget) åtminstone vett att hålla handlingen, eller snarare händelserna, inom filmbudgetens tämligen obefintliga ramar.

Produktionen är som sagt extremt amatörmässig och filmen är inspelad på digital-video, med hemma-snickrade digitala specialeffekter som redan hunnit åldras betydligt. Gore- och makeup-effekter lämnar också mycket att önska, likaså skådespelarinsatserna. (Det bästa man kan säga om rollbesättningen är väl att det trots allt är viss spridning på åldrarna.) Även om bildkvaliteten inte är fullständigt horribel är färgbalansen uppåt väggarna liksom ljudet under all kritik. Det enda filmen egentligen har att erbjuda är en tämligen politisk inkorrekt premiss, men upphovsmannen har dessvärre inte integritet nog att stå för sin drog-propaganda, utan inleder istället sitt verk med en fet brasklapp mot droger och droganvändning. Vari består då poängen med hela filmen?

En fullständigt meningslös zombiekomedi om marijuana och zombier. Skulle måhända kunna intressera den som uttryckligen gillar dåliga filmer.

Inga kommentarer: