recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Meat Market 2 (2001)

Brian Clement (regi, manus, m m), m fl
  • uppföljare till Meat Market (2000) samt föregångaren till Meat Market 3 (2006)
  • filmmakaren Brian Clement har en liten biroll i filmen
Ett år har förflutit sedan de levande döda tog över världen och grupperna av överlevare blir allt färre vad tiden lider. En sekt har dock lyckats upprätta en slags fascistiskt enklav i syfte att återbygga och återbefolka Nordamerika. Även om syftet förefaller gott kan man ifrågasätta tillvägagångssättet. Sektens karismatiske ledare, och inte minst dennes hantlangare, ruvar nämligen på mer än en smutsig hemlighet.

Denna uppföljare till den kanadensiska survival horror-filmen Meat Market (2000) bjuder i stort sett på mer av samma vara. Handlingen är förvisso mera uttänkt och kanske även genomtänkt denna gång, och förefaller hämta stoff från Day of the Dead (1985) eller snarare George A Romeros originalmanus som aldrig förverkligades. Det finns hur som helst gott om såväl nakenhet som gore, men makeup och andra specialeffekter ser dessvärre lika billiga ut som i föregångaren. Men liksom i föregångaren har man lyckats med många av miljöerna, vilka skapar en trovärdig kuliss till undergången. Temat är denna gång aningen övertydligt och det handlar alltså om konsumtion, liksom många inslag i filmen är medvetet kontroversiella och även provocerande.

De levande döda känns igen från föregångaren, men fenomenet förklaras eventuellt mera i detalj. Det förekommer även försök att skapa hybrider genom att smitta levande med den nanoteknologi som gett upphov till de levande döda.

Produktionen är som sagt snarklik originalet vilket bland annat innebär en undermålig ljudkvalitet. Skådespelarna tenderar också att vara tämligen unga, vilket inte övertygar alla gånger. Manuset är däremot mera välarbetat och lyckas även göra någonting vettigt av det faktum att en av huvudrollerna i själva verket är vampyr. Det hindrar dock inte handlingen att vara i stort sett helt förutsebar. Filmmakaren har också tagit sig an många ambitiösa scener, med varierande resultat kan tilläggas. Själva slutstriden kan också endast karaktäriseras som skrattretande, vilket antagligen också är meningen.

En ganska intetsägande uppföljare, fortfarande endast för riktiga fantaster.

Inga kommentarer: